6 rýchlych tipov na ekologické upratovanie

Ako na ekologické upratovanie

Či už sa zaujímate o ekologické upratovanie preto, že si uvedomujete vplyv vašej domácnosti na prírodu, alebo hľadáte alternatívu ku klasickým prostriedkom - my vám dnes prinášame šesť rýchlych tipov, s ktorými bude okamžite upratovanie priateľskejšie k prírode, aj vašej domácnosti. 

1. Textilné utierky miesto jednorazových

Vlhčené utierky sú stálicou mnohých domácností a niekedy upratovanie naozaj uľahčia. Ak však môžete, siahnite radšej po klasickej textilnej utierke.  Nemajte obavy - aj s ňou sa bude všetko príkladne lesknúť. Navyše, na handry ktoré razom vyhodíte, si môžete nastrihať aj starý uterák alebo tričko. V prípadoch, kedy sa neviete vyhnúť vlhčeným utierkam si obstarajte také, ktoré majú minimálne 90 % látok prírodného pôvodu. 

upratovanie-ekologicke-ochrana-prirodyjpg


2. Ekologické čistiace prostriedky


Dnes už si ekologické prípravky na u
pratovanie nemusíte vyrábať sami napríklad z citrónu a octu, ale k dispozícii máte také čističe, ktoré sú oveľa účinnejšie a vyrobené na rastlinnom základe – od prípravkov na okná, podlahy, čističov do kúpeľne, či prostriedky na vodný kameň. Tieto výrobky sú šetrnejšie k ekosystému, do ktorého sa použitá voda vráti.  Vôňa týchto prípravkov je navyše prirodzenejšia, či už priamo dýchate vzduch počas toho ako upratujete, alebo neskôr trávite čas v miestnosti.

wc-cistic-cistiaci-piesok-kupelna-prirodna-drogeria-cunovo-ekoprostriedky-skpng

3. Naberte si vodu do nádoby

Mnohokrát si neuvedomíme, koľko litrov pitnej vody zbytočne pri upratovaní pretečie pusteným kohútikom preč. Skúste preto pouvažovať, kde sa vo vašej domácnosti pri upratovaní zbytočne míňa veľa vody. Môže to byť napríklad pri oplachovaní utierok, mopov, alebo priamo čistení umývadla. Lepšou možnosťou je napustiť vodu priamo do lavóra alebo kýbľa a počas upratovania ju vymeniť za novú.

4. Umývanie riadu

Pokiaľ umývate riady ručne, snažte sa znížiť množstvo tečúcej vody, prípadne nechajte riad hodinku odmočiť. Pre tých, ktorí používajú umývačku riadu máme tiež jeden tip – ak to tak už nerobíte, vždy počkajte, až sa naplní. Dnes už dostanete kúpiť prípravky na umývanie riadu vyrobené na prírodnom základe. Preto v obchode pohľadajte ekologické prípravky na ručné umývanie riadu či tablety do umývačky na rastlinnej báze.


pripravok-na-riad-prirodna-drogeria-cunovo-ekoprostriedky-skpng

5. Ekologické pranie

Ekologické pracie prášky a aviváže často neobsahujú ropné zložky ani optické rozjasňovače, chemikálie, ktoré odrážajú svetlo a takéto výrobky sú preto šetrnejšie aj k prírode.  Vzduch v miestnosti tiež po vyvešaní oblečenia zanechajú menej aromatický. Navyše, prírodné látky v ekologických pracích prostriedkoch sú jemnejšie k oblečeniu a tým aj k pokožke.


6. Prírodné sójové sviečky

Ak ste zvyknutí spríjemniť si domov vôňou aróma difuzéru, skúste pre zmenu siahnuť po prírodnej verzii ktorá rozvonia váš domov. Reč je o prírodnej sójovej sviečke, ktorá je častokrát obohatená aj o vonné oleje. Sójový vosk navyše horí dlhšie ako bežná sviečka, takže sójová sviečka rovnakej veľkosti vám vydrží na dlhší čas. Takáto sviečka môže obsahovať napríklad sviežu kvetinovú, levanduľovú, či vanilkovú vôňu.

sviecka-bio-sojova-vosk-masazna-prirodna-500png


www.ekoprostriedky.sk

ekologické čistiace prostriedky

unnamed - male logopng