Bohatstvo ukryté v džungli: O kakaovníkoch v Mexiku

Keď Španieli v 16. storočí obsadili Mexiko, okrem novej zeme získali prístup aj k rôznym jedlám, ktoré predtým nepoznali. Španielska šľachta sa tešila práve z jednej dovezenej potraviny a tou bolo kakao. Čokoláda sa tak hneď stala symbolom luxusu a bohatstva. Vplyvné španielske rodiny dokázali celé jedno storočie utajiť „čokoládový sen“ pred zvyškom Európy. To sa zmenilo v čase, keď si politická situácia vyžadovala výhodné svadby medzi kráľovskou rodinou Španielska a Francúzska...


dzungla-mexiko-blog-ochrana-vody2jpg

Bohatstvo ukryté v džungli


Hustý prales, ktorý obklopuje kakaovníky v mexickom vnútrozemí, sa rozprestiera neďaleko oceánu. Hlboká džungľa plná opíc a papagájov sa pravdepodobne veľmi nezmenila od času, keď tu kráčali Olmékovia - starovekí indiáni. Medzi vlhkými listami hľadali plody kakaovníka, aby si neskôr pripravili chutný kakaový nápoj. Kakao pražili a miešaním s vodou, vanilkou, prípadne čili z neho vyrábali vzácny tekutý krém. Takto pripravenej čokoláde pripisovali povzbudzujúce účinky a verili, že prispeje k dobrej nálade. Hnedú hmotu tiež považovali za afrodiziakum a spájali ju s nadprirodzenými silami. Aj to sú dôvody, pre ktoré kakaovníky dokonca cielene vysádzali, to všetko ešte pred naším letopočtom.


kakao-blog-mexiko-dzungla-ochrana-prirodyjpg


Tropický kakaovník


Nízky strom s plochými listami potrebuje pre svoj rast vlhké prostredie a veľa dažďa. Darí sa mu iba v tropickom podnebí v okolí rovníka – v rovníkovej Amerike, Afrike a Ázii. Vysádza sa v tieni vysokých stromov, ktoré ho chránia pred slnkom. Z ktorej časti sa vyrába kakao? Kakaovník sa pestuje kvôli plodom, tie počas dozrievania menia farbu od zelenej cez oranžovú a červenú. Merajú okolo 20 centimetrov a ukrývajú semená prezývané kakaové bôby. Vzhľad semien vo vnútri by sa dal prirovnať k mandliam.


dzungla-mexiko-blog-ochrana-vodyjpg

Výroba sladkej pochúťky


Semená vybrané z plodov kakaovníka najprv kvasia. Pestovatelia rozvážajú semená kakaovníka do celého sveta na ďalšie použitie, pred cestou ich preto sušia najčastejšie na priamom slnku. Výrobcovia čokolády ich upražia a podľa vlastného receptu obyčajne pridajú mliečny prášok a cukor. 

A ako to teda bolo s tými svadbami?


Keď už bolo rozhodnuté, že honosná svadba spojí dve veľké krajiny – Francúzsko a Španielsko, Ľudovítovi XIV. prišiel od španielskej princeznej vzácny dar.  Písal sa rok 1643, keď v krásne zabalenej truhlici našiel lahodnú čokoládu...


www.ekoprostriedky.sk


unnamed - male logopng