Chceli by ste urobiť niečo pre prírodu? Tu je 7 jednoduchých tipov ako chrániť prírodu aj planétu

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, čo môžete urobiť pre dobro našej planéty, ste na správnom mieste. Vieme, že každý z nás má svoje povinnosti a ochrana prírody sa nám niekedy môže zdať ako ďalšia úloha na zozname. S týmito jednoduchými tipmi vás tentokrát ale presvedčíme, že niekedy na šetrenie planéty netreba extra veľkú námahu.

photo-1488459716781-31db52582fe9jpg

1. Kupovať domáce výrobky

Ako nákup miestnych výrobkov ovplyvňuje životné prostredie? Nákup miestnych výrobkov šetrí ovzdušie, do ktorého sa tak nedostane veľká časť látok z dopravných prostriedkov pri preprave vecí z iných častí sveta.

Keď kupujeme výrobky pochádzajúce zo Slovenska, prípadne z našich susedných krajín, ušetríme množstvo škodlivých látok v ovzduší spotrebovaných pri doprave. Druhou voľbou je uprednostniť európske výrobky pre tými, ktoré sa musia dovážať z iných kontinentov letecky alebo veľkými loďami cez more.

Ide napríklad o slovenskú prírodnú kozmetiku, našich výrobcov sviečok, drevárskych výrobkov napríklad táciek či misiek a môžu to byť aj krajčírske výrobky napríklad ručne šité obliečky na vankúše. Na internete nájdete stránky, kde rôzny výrobcovia predávajú svoje handmade výrobky. Takýmto nákupom navyše podporíme domácich výrobcov.


person in white shirt and blue denim jeans

Ďalším dôvodom, prečo nekupovať tovar z dlhých vzdialeností je množstvo obalu, do ktorého je výrobok zabalený, aby sa pri preprave nepoškodil. Práve obaly spôsobujú dlhodobý problém s hromadením plastu. Domáci výrobcovia tiež veľa krát nakupujú suroviny do výroby práve od neďalekých dodávateľov, čím znovu ušetria ovzdušie od škodlivých látok, v porovnaní s veľkými reťazcami. Vytvárajú tiež pracovné miesta a často zachovávajú jedinečné tradície.

2. Vyhnúť sa jednorazovým plastom

Výrobky, ktoré sú na jedno použitie zhoršujú problém s hromadením plastov. Výrobky z trvácich materiálov, na rozdiel od jednorazových, boli vyrobené iba raz, ale vydržia roky či desaťročia. Je pochopiteľné, že v niektorých situáciách sa ich použitiu nevyhneme. Môžeme však porozmýšľať nad zmenami, ktoré vieme urobiť ľahko. Dobrým príkladom je výmena jednorazovej žiletky za tú na viac použití.


brown tote bag on white surface


Keď navyše uprednostníme trváce materiály, príroda sa nám poďakuje. Plastový riad sa oplatí nahradiť keramickým, jednorazové utierky môžeme vymeniť za bavlnené. Sklo, bambus a keramika tiež vydržia veľmi veľa použití. Látková nákupná taška do ktorej priamo vložíme nakúpené veci tiež ušetrí množstvo zbytočných igelitových tašiek.

Ekologické (udržateľné) materiály


Drevo

Drevo je prírodný materiál, ktorý sa po storočia používal na výrobu nábytku, lodí, plotov a vecí do domácnosti. Posledné desaťročie sa stále viac používa na výrobu menších vecí do domácnosti, ako alternatíva k plastovým výrobkom. Môžu to byť napríklad drevená tácka či mydelnička.

Drevené výrobky sú ekologické, pretože stromy môžu byť vysádzané znova a znova. Okrem toho stromy absorbujú oxid uhličitý počas svojho rastu a to navyše vplýva pozitívne na prírodu okolo nás. To všetko nám prináša tento vzácny materiál pod podmienkou, že sú lesy regulované a firmy majú potrebné certifikáty, aby sa zabránilo odlesňovaniu a úbytku lesných plôch.

bamboo trees scenery


Bambus

Bambus je ekologická rastlina, ktorá veľmi rýchlo rastie a preto nepotrebuje použitie škodlivých postrekov, ktoré by sa dostali do vody a pôdy. Môžeme povedať, že je to ekologická rastlina budúcnosti. Do svojej cieľovej výšky je schopný narásť za niekoľko mesiacov, pritom čo stromy rastú niekoľko desaťročí.  Z bambusu môžu byť vyrobené výrobky do domácnosti, ale aj oblečenie.

Sklo

Sklo je udržateľný, plne recyklovateľný materiál. Produkty už z recyklovaného skla znečistia menšie množstvo vody a tiež vzduchu počas ich výroby.  Tým šetria prírodné zdroje. Zo štúdie v roku 2014 organizácie FEVE (Európska federácia obalového skla) vyplýva, že Slovensko recykluje takmer 40 % skla, pričom niektoré európske krajiny recyklujú až 90  % všetkého skla.

Nehrdzavejúca oceľ

Nehrdzavejúca oceľ je vyrobená zo železa, chrómu, niklu, a ďalších kovov. Výhodou je, že na jej výrobu netreba zložité procesy s použitím chemikálií a množstvom paliva. Tým pádom šetrí zdroje a tiež nespôsobuje chemický odpad.

Aj keď ide o kovy, ktoré pochopiteľne nie sú v prírode obnoviteľné, môže sa recyklovať bez toho, aby sa stratila jej hodnota. Keďže sa vyrába bez jedovatých prísad, je to ideálny materiál pre výrobky do domácnosti ako sú riad a príbory, hrnčeky, fľašky na vodu, nádoby na varenie, hrnce, panvice, pomôcky na varenie atď.



photo-1495446815901-a7297e633e8djpg

3. Nákup z bazára


Na internete nájdeme mnoho inzerátov, kde ľudia predávajú veci, ktoré už z rôznych dôvodov nebudú potrebovať a častokrát ich dokonca ani nepoužili. Takýmto spôsobom ušetríme materiál na výrobu ďalšej veci a navyše ušetríme peniaze. Môžu to byť napríklad nábytok, posedenie do záhrady, detská preliezka, či knihy.

V inzerátoch nájdete aj hodnotnejšie veci ako sú autá či bicykle. Skúste porozmýšľať nad tým, ktorá kategória vecí pre vás istotne musí byť nová, a naopak, ktorú si viete predstaviť z druhej ruky.


refresco 3png

4. Ekologické čistiace prostriedky


V domácnostiach každodenne používame množstvo umelo vyrobených prostriedkov. Tie vo veľkom prispievajú k znečisteniu väčších vodných plôch, ktoré sú navzájom prepojené – rieky, moria a oceány. Bežné prostriedky na umývanie riadu, upratovanie či pranie, to všetko obsahuje silné chemikálie ťažko rozložiteľné v prírode.

Výrobky na upratovanie vyrobené na prírodnom základe obsahujú podstatne menej umelých látok a ich používaním sa do vody a pôdy v našom okolí nedostane veľká časť chemikálií. Sú to napríklad ekologické čistiace prostriedky na upratovanie domácnosti alebo prírodná kozmetika. V ekologickej verzii dostaneme kúpiť prípravky na umývanie riadov, podlahy, okien, pracie prášky a aviváže alebo sprchový gél či šampón.

photo-1578854571967-d1da9fb527c0jpg

5. Pešia chôdza alebo bicykel

Aj najmenšie úsilie o zníženie uhlíkovej stopy môže znamenať rozdiel. Porozmýšľajte, či niektorú z trás, ktorú často absolvujete, môžete prejsť pešo alebo na bicykli. Mohli by ste auto zdieľať s kolegom alebo použiť verejnú dopravu, aby ste sa dostali do práce?


Aká veľká je vaša uhlíková stopa? Na internete to môžete ľahko zistiť. Pre porovnanie napríklad priemernú výrobu a údržbu bicykla vypočítali na 5 gramov oxidu uhličitého na kilometer a výrobu a údržbu auta v priemere na 42 gramov oxidu uhličitého na kilometer.


photo-1591857177580-dc82b9ac4e1ejpg

6. Záhrada bez pesticídov

Pesticídy sa v záhradách používajú proti chorobám rastlín, škodcom aj burine. Môžu to byť napríklad prípravky proti hmyzu či hubám. V dnešnej dobe vieme, že sú nielen škodlivé pre okolitú vodu a celkovo prírodu, ale navyše škodia aj zdraviu. Existujú však aj prípravky, ktoré ponúkajú ekologické riešenie. Tie tiež nie sú pre prírodu neškodné, no ušetria ju od množstva chemikálií.

Malú záhradku môžeme pred škodcami uchrániť aj vysadením rastlín, ktoré odpudzujú hmyz, alebo môžeme vyskúšať aj zopár babských receptov a to napríklad cesnakový sprej vyrobený v domácej kuchyni.

7. Podpora firiem a ich hodnôt

Často si neuvedomíme, že svojim nákupom podporujeme nielen firmy, ale aj hodnoty, za ktorými stoja. Firmy, od ktorých výrobky kupujete, ľahko nájdete na internete. Zistite si viac o zložení ich výrobkov, výrobných postupoch, prístupe k ochrane zvierat alebo nakladaním s odpadom. Pohľadajte viac informácií napríklad o potravinách alebo kozmetike, ktoré kupujete. Táto rada platí o to viac, keď sme dlhodobo verní jednej značke.

To isté sa týka aj produktov rybolovu. Každý, kto nakupuje produkty z lovu v moriach a oceánoch, rozhoduje zároveň aj o tom, ako bude so živočíchmi v mori zaobchádzané. Zistite si viac o postupoch výlovu firiem, ktoré podporujete svojim nákupom. Dajte prednosť spoločnostiam, ktoré aktívne podporujú myšlienku udržateľného rybolovu.


www.ekoprostriedky.sk

unnamed - male logopng