Ekologické čistiace prostriedky - čo to znamená?

Ekologické čistiace prostriedky

V dnešnom článku sa vám pokúsime bližšie vysvetliť, čo to vlastne znamená používať ekologické čistiace prostriedky. Tento pojem často nie je vysvetlený a preto majú ľudia iba hmlistú predstavu o tom, čo si pod ekologickými čistiacimi prostriedkami predstaviť.

Niektorí si myslia, že takéto prostriedky sú priateľské k prírode. Poďme sa na vysvetlenie pozrieť bližšie. Slovo ekologický v tomto prípade znamená, že výrobky zaťažujú prírodné prostredie v oveľa menšej miere ako klasické prostriedky. To znamená, že aj tieto prostriedky môžu prírodu do malej miery zaťažovať - aj tak však výrazne prispievajú k zlepšeniu stavu vodných plôch u nás aj vo svete.

Vysvetlenie môžeme lepšie priblížiť na príklade ekologického prostriedku. Zoberme si ekologický WC čistič - pre neutralizáciu jednej dávky je potrebných 130 litrov* vody, pričom neutralizácia jednej dávky bežného WC čističa spotrebuje až  53 000 litrov vody! (*Ecover - WC čistič)

Podiel prírodných látok
Niektorý výrobok môže byť napríklad vyrobený z 90 % prírodných látok. Zvyšných 10 % je teda látok umelo vytvorených. Na trhu však existujú aj značky s výrobkami, ktorých podiel prírodných látok sa približuje k 100 %. Vtedy už môžeme povedať, že tieto prostriedky nezaťažujú prírodu takmer vôbec. 

pripravok-na-riad-prirodna-drogeria-cunovo-ekoprostriedky-skpng

V ekologických čističoch nájdete všetky ingrediencie už pripravené v správnom pomere. Ak však máte čas a chuť, môžete si skúsiť vyrobiť aj domáce prírodné čistiace prostriedky rovnako zo zložiek bez zbytočných chemikálií.

Výhody ekologických prostriedkov v domácnosti

Čistejší vzduch

Ekologické čistiace prostriedky Vám prinesú čistejší vzduch. Vôňa týchto prípravkov je prirodzenejšia, či už priamo dýchate vzduch počas toho ako upratujete, alebo neskôr trávite čas v miestnosti. Tieto prípravky vyrobené na rastlinnom základe sú vhodné do domácnosti s deťmi či domácimi miláčikmi. Keďže obsahujú ľahko rozložiteľné látky, sú šetrné k povrchom aj k podlahám. Navyše takéto výrobky majú aj dezinfekčné účinky.

wc-cistic-cistiaci-piesok-kupelna-prirodna-drogeria-cunovo-ekoprostriedky-skpngEkoprostriedky.sk - Citrónový gél na vodný kameň, Tierra Verde

Jemnejšie látky k pokožke

Prírodné látky v ekologických pracích prostriedkoch sú jemnejšie k oblečeniu a tým aj k pokožke. Vzduch v miestnosti navyše po vyvešaní oblečenia zanechajú menej aromatický. Tieto ekologické pracie prášky a aviváže často neobsahujú ropné zložky ani optické rozjasňovače, chemikálie, ktoré odrážajú svetlo a takéto výrobky môžu byť preto vhodné aj pre citlivú pokožku.

pracie-prostriedky-ekologicke-bratislavapng

Ekoprostriedky.sk - Aviváž Gardénia a vanilka 750 ml Ecover


Ochrana života vo vode

Ekologické čistiace prostriedky často neobsahujú fosfáty, aby nepoškodzovali vodné prostredie. Šetria vodu a pôdu tým, že príroda ich ľahšie odbúra. Výrobky na prírodnom základe chránia ekosystém v riekach a svetových moriach - napriek tomu, že ho do určitej miery môžu tiež zaťažovať, je to v porovnaní s bežnými výrobkami v oveľa menšej miere.  

island-pozorovanie-velryb-ochrana-prirodyjpg



www.ekoprostriedky.sk

unnamed - male logopng