EkoProstriedky.sk v médiách - Môj Dom 08/21


Domácnosť, ktorá chráni život vo vode? Na Slovensku vznikol nový internetový obchod


V tomto článku sa dozviete, ako naše domácnosti nepriamo ovplyvňujú život pod vodou v našich končinách a dokonca aj v moriach a oceánoch. Predstavíme vám navyše niekoľko ďalších zaujímavých tipov, ktorými môžete aj vy ľahko prispieť k ochrane vody.

EkoProstriedky.sk – slovenský internetový obchod

Tento rok priniesol na Slovensko internetový obchod EkoProstriedky.sk. Nájdete v ňom nielen ekologické prostriedky na upratovanie a pranie, ale aj prírodnú kozmetiku. Tento obchod je určený všetkým tým, ktorí by si chceli založiť zdravšiu domácnosť s minimálnym použitím chémie.

Ako ovplyvňujú prostriedky používané v domácnosti životné prostredie?

V domácnostiach každodenne používame množstvo umelo vyrobených prostriedkov. Tie vo veľkom prispievajú k znečisteniu väčších vodných plôch, ktoré sú navzájom prepojené – rieky, moria a oceány. Bežné prostriedky na umývanie riadu, upratovanie či pranie, to všetko obsahuje silné chemikálie ťažko rozložiteľné v prírode.

2 Ochrana vody - ekologick istiace prostriedkyjpg

Zdroj: Unsplash.com


VEDELI STE ŽE…?

Klasické prostriedky na upratovanie a pranie obsahujú napríklad tenzidy, bielidlá a fosfáty. Tie pod hladinou spôsobujú nepríjemné pachy a množenie rias, ktoré vode odoberajú kyslík. To všetko ovplyvňuje ryby a iné vodné živočíchy.


Čo si môžeme predstaviť pod ekologickými prostriedkami?

Slovo ekologický v tomto prípade znamená, že výrobky zaťažujú prírodné prostredie v oveľa menšej miere ako klasické prostriedky. Záleží na tom, aké množstvo z ich zloženia je prírodného pôvodu. Niektorý výrobok môže byť napríklad vyrobený z 90 % prírodných látok. Zvyšných 10 % je teda látok umelo vytvorených. Na trhu existujú aj značky s prostriedkami, ktorých podiel prírodných látok je tesne pri 100 %. Vtedy už môžeme povedať, že tieto prostriedky nezaťažujú prírodu takmer vôbec.

Čistiace prostriedky vyrobené na rastlinnom základe chránia citlivý ekosystém v riekach a svetových moriach.

3 Ekologick praniepng

Zdroj: EkoProstriedky.sk


Čo napríklad obsahujú ekologické čistiace prostriedky?

Ekologický prostriedok na upratovanie môže obsahovať napríklad soľ kyseliny citrónovej alebo limonén, ktorý sa nachádza v citrónovej kôre. Účinnými prírodnými látkami pri odstraňovaní mastnoty v ekologických čističoch sú aj tenzidy rastlinného pôvodu. Sú to látky, ktoré vytvárajú penu a súčasne odmasťujú a čistia. Pridávajú sa napríklad aj do prírodných mydiel či prírodnej kozmetiky.

Výhody ekologického upratovania

Či už hľadáte prípravky na umývanie riadu, kúpeľne, toalety, či okien alebo prášky na pranie a aviváže, všetko dokážete nájsť aj vo verzii, ktorú ocení životné prostredie. Takéto výrobky vedia odstrániť nečistotu, dezinfikovať a súčasne domov prevoňajú ľahkými prírodnými vôňami. Prírodné látky v ekologických pracích prostriedkoch sú navyše jemné k oblečeniu a tým aj k pokožke.

4 Praktick tipy na ochranu vodyjpg

Zdroj: Unsplash.com


Ak vás táto téma zaujala, prinášame vám niekoľko ďalších praktických tipov, ktorými môžete ľahko prispieť k ochrane vody

  • Dajte prednosť spoločnostiam, ktoré aktívne podporujú myšlienku udržateľného rybolovu
  • Obaly, plechovky a všetko čo ostane z vychádzky k vode nevhadzujte do vody, aby ste neohrozili živočíchy v nej
  • Ak sa chystáte na plavbu loďou, zistite si viac o spoločnostiach, ktoré poskytujú ekologické možnosti

    5 Ako zni spotrebu vody v domcnostijpgZdroj: Unsplash.com

  • Pokiaľ umývate riady ručne, snažte sa znížiť množstvo tečúcej vody, prípadne nechajte riad hodinku odmočiť
  • Ak používate umývačku riadu, stačí ak očistíte riad hubkou namočenou vo vode
  • Nainštalovaný perlátor na vodovodnú batériu spôsobí nižší prietok vody a tým ročne ušetrí množstvo pitnej vody
  • Je čas na výmenu sprchovej hadice? Moderné verzie zvyknú vo veľa prípadoch vyrábať tak, aby boli šetrnejšie k prírode