Jednoduché tipy ako vyčistiť pripálenú rúru, pripálené hrnce či riad aj bez použitia chémie

Elektrická rúra, mikrovlnka, hrnce či iný riad dostávajú každodenne poriadne zabrať. Aj vďaka ich pričineniu sa na stole objavuje chutné jedlo, no ich čistenie - tak to je úplne iná vec. Najmä, ak nastanú problémy s pripáleninami a nečistotami, ktoré tam chcú ostať už navždy. Keďže sú však v kuchyni nenahraditeľnými pomocníkmi, tak, dámy a páni, nastal čas na veľké upratovanie.

Ako vyčistiť rúru?

Bez ohľadu na to, či používate rúru na pečenie každý deň alebo len raz za uhorský rok, vyžaduje si z času na čas dôslednú starostlivosť. Častejšie čistenie rúry pochopiteľne čaká tých, ktorí jej služby využívajú na pravidelnej báze. Skôr či neskôr sa však zanesie nečistotami aj tá menej pečúca rúra.

Mastné fľaky po pečení mäsa, kúsky cesta z pečenia koláčikov či spadnuté ingrediencie z pizze. To všetko je v podstate neškodné, no každým ďalším pečením sa tieto nečistoty a mastnota stále viac pripaľujú. Potom nečudo, že z čistenia rúry nikto neskáče od radosti, ale naopak to odkladá na poslednú chvíľu.

ako-jednoducho-vycistit-ruru-mikrovlnku-mriezkujpg

Prevencia dokáže veľa

A to platí aj v prípade čistenia rúry na pečenie. Ruky si pri drhnutí nezoderiete, ak údržbu nebudete odkladať až dovtedy, kým sa z rúry nezačne dymiť. Nečistoty a mastnotu odstráňte čo najskôr po ich vzniku. Zabránite tak ich opätovnému pripaľovaniu.

Ak sa vám takýto husársky kúsok nepodaril a máte pocit, že nečistoty už budú súčasťou rúry navždy, máte na čistenie tri možnosti:

●     klasické chemické čističe

●     ekologické prostriedky bez chémie na čistenie rúry

●     domáce produkty

V prípade prvých dvoch je použitie jasné - stačí nasledovať postup, ktorý určil výrobca. Zaujímavou je však aj tretia možnosť - prostriedky, ktoré si viete veľmi jednoducho vyrobiť doma a ingrediencie určite nájdete vo svojej kuchyni.

baking-soda-768950_1920jpg

Domáce triky ako vyčistiť rúru

V rámci našich domácich trikov sa v hlavnej úlohe predstaví ocot, citrón, sóda bikarbóna, soľ a, samozrejme, voda.

Sóda bikarbóna, citrón a soľ na čistenie rúry

Tento postup je veľmi jednoduchý. Vytvorte z citrónu, sódy bikarbóny, soli a trošky vody pastu. Tú následne naneste na vnútorné časti elektrickej rúry a nechajte pôsobiť. Rúru nezabudnite umyť čistou vodou.

Citróny a čistenie

Dokonca aj samotné citróny preukazujú pri čistení obdivuhodné výsledky. Do nádoby s vodou odšťavte aspoň dva citróny a spolu so šupkou to vložte do rúry. Zmes nechajte účinkovať najmenej pol hodiny pri teplote 250 °C, podľa sily znečistenia aj dlhšie. Keď rúra vychladne povrch vnútra vyčistite hubkou. Prípadné špinavé zvyšky postriekajte ešte dodatočne citrónovou vodou a vyčistite.

Čistenie so sódou bikarbónou a octom

Tento postup je trošku náročnejší na čas, no z výsledku budete jasať. Najskôr vyrobte z trošky vody a jednej lyžice sódy bikarbóny pastu a ponatierajte ňou všetky pripečené miesta a nechajte pôsobiť 12 - 24 hodín. Následne pastu aj nečistoty zotrite mokrou hubkou. Mimochodom, zmes sódy bikarbóny a vody môžete použiť aj na sklenené dvierka rúry.

V ďalšom kroku naneste na znečistené miesta ocot a umyte mokrou hubkou. Nakoniec rúru zapnite na 50 °C a nechajte pôsobiť 20 minút.

Rady na nezaplatenie pre čistenie rúry

Nech už si vyberiete akýkoľvek spôsob, čistenie rúry vám pôjde oveľa jednoduchšie, ak do nej najskôr vložíte nádobu s horúcou vodou a trochou saponátu. Rúru zapnite na 70 °C a nádobu tam nechajte napríklad pol hodiny, podľa sily znečistenia.

Na čo si dať pri čistení rúry pozor a čo nerobiť?

Hoci úlohou tohto článku je poradiť vám, čo robiť pri čistení rúry, musíte vedieť aj to, čo radšej nerobiť. Dôležité je rúru čistiť šetrne, takže určite nepotrebujete kovové kefky či ostré drôtenky. Tie síce účinne odstraňujú špinu, no okrem toho môžu nenávratne povrch rúry poškodiť.

Výnimkou však môže byť škrabka určená na čistenie sklokeramickej varnej dosky. Tá vie byť nápomocná aj pri odstraňovaní špiny zo skla na vnútornej strane sklenených dvierok.

cistenie-rury-bez-chemie-sol-a-ocotjpg

Ako vyčistiť mriežku z rúry?

Pri pravidelnom pečení dostane zabrať aj mriežka v rúre a odrazí sa to aj na jej vzhľade. Jej vyčistenie sa môže potom javiť ako nemožná misia. Netreba sa však báť, mriežka nehryzie a jej čistenie môže byť tiež hračka.

Aj v tomto prípade platí, že pravidelné čistenie je tou najlepšou prevenciou pred bojom s pripáleninami. Avšak aj problém so zanedbanou údržbou sa dá riešiť. Je to náročnejšie, ale nie nemožné.

Čomu sa však treba vyhnúť, tak to sú kovové drôtenky či iné ostré čistiace nástroje, tie by totiž narobili viac šarapaty ako radosti. Na čistenie mriežky v rúre sú najlepšou voľbou kefky.

Na vyčistenie mriežky fungujú rovnaké recepty ako v prípade samotnej rúry na pečenie. Opäť môžete využiť klasické čistiace prostriedky alebo prostriedky fungujúce na prírodnej báze. Prípadne kuchynské produkty - sódu bikarbónu, citrón či ocot.

Ako vyčistiť mikrovlnku?

Čistenie mikrovlnnej rúry v podstate nie je žiadna veda a dokonca pri správnom zohrievaní jedál by sa tomu dalo vyhnúť. Najviac ju totiž znečisťujú jedlá, ktoré pri vyšších teplotách vrú, fŕkajú a dokonca vybuchujú. S takými vajíčkami to veru nie je sranda.

Vytvorené nečistoty sa na stenách pri ďalšom a ďalšom zohrievaní pripaľujú a zoceľujú svoje schopnosti. Najvhodnejšie riešenie je používanie špeciálnych krytov, ktoré sú určené práve na to, aby zabránili znečisteniu mikrovlnnej rúry. Okrem toho bránia vysúšaniu ohrievaných jedál.

Nie vždy sa však kryt dá použiť, preto platí opäť preventívne pravidlo: Vyčistiť mikrovlnku po každej nehode, skôr ako špina zaschne a pripečie sa. Pomôže, ak mikrovlnnú rúru pretriete navlhčenou handričkou.

Nikdy však nepoužívajte abrazívne prípravky či čistiace piesky, drôtenku a dokonca ani hubku s drsným povrchom. Dokážu mikrovlnku ľahko poškriabať, zničiť a narušiť pohyb mikrovĺn. Vždy radšej používajte mäkkú hubku či handričku s neagresívnym čistiacim prostriedkom.

Na pripečenú alebo zaschnutú špinu existujú špeciálne čistiace prostriedky vhodné práve na mikrovlnné rúry. Môžete natrafiť na tekutý roztok, ale aj čistič v spreji. Prostriedok vždy aplikujte na handričku a ňou potom pretrite mikrovlnku, nikdy ho nepoužívajte priamo.


cistenie-rury-bez-chemie-citronjpg

Domáce prostriedky na mikrovlnku

Môžete sa tiež spoľahnúť na overených pomocníkov, ktorých určite ukrýva aj vaša domácnosť - ocot, citrón či jedlú sódu.

Napríklad vyskúšajte v šálke zmiešať ocot s vodou v pomere 1:1. Vložte do mikrovlnky a priveďte do varu. Na najvyššom výkone varte približne 5 minút. Nečistoty sa narušia vďaka octovým výparom a vy ich potom už len zotriete vlhkou handričkou.

Šikovným pomocníkom je aj citrón. Stačí ho nakrájať na plátky a vložiť do misky s vodou. Misku dajte do mikrovlnnej rúry a zapnite na 3 minúty. Chvíľu počkajte a proces opäť zopakuje, mikrovlnku neotvárajte. Vtedy začnú výpary citrónu bojovať s nečistotami. Pri vyberaní misky opatrne - zrejme bude horúca. Nečistoty potom stačí opäť len zotrieť vlhkou handričkou.

Ako odstrániť zápach z mikrovlnky?

Niekedy sa z mikrovlnky vanie zápach aj po vyčistení. S tým ľahko pomôže citrónová šťava. Odšťavte citrón do šálky s vodou a vložte do mikrovlnky. Nechajte vrieť niekoľko minút. Nepríjemný zápach z mikrovlnky bude preč.

viete-ako-vycistit-ruru-a-pripaleny-sporakjpg

Ako vyčistiť pripálené hrnce?

Pripáleniny na hrncoch sú nočnou morou každej gazdinky. Vytvoria sa ľahko, ich odstránenie naopak dokáže poriadne potrápiť. Netreba ich však hneď vyhadzovať, vyskúšajte radšej niektorý z našich tipov.

Len voda?

K osvedčeným metódam určite patrí aj odmočenie riadu vo vode. Stačí do hrnca naliať horúcu vodu, pridať saponát a niekoľko hodín nechať tak. Pripečené kúsky do seba nasajú vodu a uvoľnia sa. Ak však budú niektoré stále odolávať, stavte radšej na iné možnosti.

Na odstránenie veľmi odolných pripálenín sa bežne používa hubka a drôtenka. Čo je v poriadku, no pri niektorých materiáloch to skôr narobí neplechu a hrnce potom naozaj môžete vyhodiť.

Stačí však vziať do úvahy potreby daného materiálu a prispôsobiť tomu aj výber drôtenky a hubky. V súčasnosti je možné nájsť také, ktoré sú vhodné na citlivý teflónový, porcelánový či sklenený riad.

Obyčajná soľ

Asi najlacnejším riešením na pripálené hrnce je obyčajná kuchynská soľ, ktorú má v kuchyni aj ten, kto varí len v nevyhnutných prípadoch. Na čistenie budete potrebovať 1 kg soli a 1 l vody, hlavne netreba šetriť soľou. Pri iných množstvách je vždy dôležité dodržať pomer 1:1.

Do pripáleného hrnca nalejte vodu tak, aby boli všetky nečistoty ponorené, priveďte do varu a pridajte soľ. Po rozpustení soli nechajte hrniec odstáť minimálne 20 hodín. Potom chvíľu povarte a pomocou plastovej alebo drevenej pomôcky pripáleniny odstráňte. Nakoniec hrniec umyte bežným saponátom.

Ocot a sóda

Pripálený hrniec vyvarte octom a vypnite sporák. K octu pridajte 2-3 lyžice sódy a nechajte účinkovať niekoľko minút. Obsah hrnca vylejte a dno hrnca vyčistite drsnejšou stranou hubky.

Prášok do pečiva

Ak neplánujete piecť koláč, môžete na čistenie použiť aj prášok do pečiva. Stačí, keď ním dostatočne posypete pripálené časti. Tu sa však neoplatí šetriť, doprajte špine dosť kypriaceho prášku. O niekoľko minút začne prášok reagovať. Po pár minútach nečistoty zoškrabnite.

Coca-Cola

S pripáleninami v hrnci si hravo poradí aj Coca-Cola. Stačí ju naliať na pripáleniny a počkať. Keď zreaguje, jednoducho ju vareškou zoškrabnite.


ekologicke-cistenie-rury-bez-chemie-tipyjpg

Čistenie rúry ekologickými čistiacimi prostriedkami


Mnohí z nás vyhľadávajú spôsoby, ako vyčistiť rúru, mikrovlnku či hrnce prírodnými metódami práve preto, aby sa vyhli používaniu množstva chémie. Jednoduchý a zároveň účinný spôsob ponúkajú ekologické čistiace prostriedky vyrobené na prírodnej báze.

Aké sú výhody čistenia rúry s ekologickými prostriedkami?


Najväčšou výhodou je, že všetky ingrediencie už sú v nich namiešané a to v takom pomere, aby látky v nich dosiahli čo najväčší účinok. Uľahčia rozmýšľanie nad správnymi metódami, sú účinnejšie a cenovo dostupné. Ďalšou výhodou je, že neobsahujú fosfáty, ktoré poškodzujú vodné prostredie. Navyše pri upratovaní zanechajú v miestnosti ľahší vzduch ako klasické prostriedky.

Čo obsahujú takéto ekologické prostriedky?


Ekologický čistič určený na rúru môže obsahovať napríklad citrát sodný, čo je soľ kyseliny citrónovej alebo limonén, ktorý sa nachádza v citrónovej kôre.

Účinnými prírodnými látkami pri odstraňovaní mastnoty z rúry alebo riadov v ekologických čističoch sú aj tenzidy rastlinného pôvodu. Sú to látky, ktoré vytvárajú penu a súčasne odmasťujú a čistia. Pridávajú sa napríklad aj do prírodných mydiel či prírodnej kozmetiky.

Prírodný odmasťovač v spreji na čistenie rúry


Pomarančový ekologický odmasťovač v spreji od firmy Tierra Verde veľmi účinne odstraňuje povrchové nečistoty a mastnoty. Je vhodný na akýkoľvek mastný povrch do kuchyne, na rúru či sporák, ale aj na nábytok na ktorom sú mastné fľaky či odtlačky. Jeho súčasťou je aj výťažok z pomarančových šupiek, ktorý mu dodáva krásnu citrusovú vôňu. Má neutrálne pH.

Ako použiť ekologický odmasťovač?


Tento prostriedok iba nastriekajte na povrch a zotrite. Ak je povrch príliš znečistený, nechajte prostriedok pôsobiť niekoľko minút.  Prírodný odmasťovač je navyše vhodný tiež na škvrny spôsobené atramentom, dechtom alebo žuvačkou.


www.ekoprostriedky.sk

unnamed - male logopng