(Nielen) Birdwatching už aj na Slovensku: Rozhovor so zakladateľom cestovnej kancelárie

Rozhovor pre Ekoprostriedky.sk


Na otázky odpovedá Ján Dobšovič, zakladateľ cestovnej kancelárie Watching.sk

1. Aká myšlienka stála za založením cestovnej kancelárie Watching.sk zameranej na pozorovanie prírody? Pohrávali ste sa s ňou možno aj oveľa skôr ako sa stala skutočnosťou?

Najprv som sa pohyboval iba čisto v ochrane prírody a často krát sme na rôznych rokovaniach ľuďom vysvetľovali nech si vážia to, že tam majú chránené územie, budú tam chodiť turisti a budú z nich mať viac peňazí ako z ničenia prírody. Prešli dlhé roky a nikto taký, ktorý by tam týchto turistov vodil a tak som sa to rozhodol robiť ja.

2. V posledných rokoch sa aktívne pozorovanie vtákov v prírode (anglický výraz birdwatching) zaradilo vo svete medzi obľúbené aktivity voľného času. Zaujímavými exkurziami spojenými s prednáškou, aj vy približujete birdwatching záujemcom na Slovensku.

Ja som s vtáčikmi spojený už od detstva, keď som bol malý, na všetko čo lietalo som hovoril vtáčik, či to bola mucha, vrabec, alebo lietadlo, všetko bolo pre mňa vtáčik. V neskoršom období som chodieval v električke okolo Prírodovedeckej fakulty v Bratislave a vždy, keď som išiel okolo som hovoril, že tam budem raz chodiť. Hovoril som to preto, lebo som inú vysokú školu nepoznal a táto mala asi najväčší nadpis zo všetkých, ktoré som aj v neskoršom období spoznal. Ale celkovo som sa k vtákom trochu viac dostal až v mojom skautskom období, kedy som si približne v roku 1994 zvolil odborku ornitológa, možno práve preto, že som neďaleko našej chaty, kam som chodieval s rodičmi videl tyrkysovo modrého rybárika. No a potom to už išlo hore kopcom. Vstúpil som do Spoločnosti pre ochranu vtáctva na Slovensku (teraz SOS/BirdLife Slovensko), kde som začal myšlienku pozorovania vtáctva šíriť pomocou rôznych exkurzií.

pozorovanie-vtakov-cestovna-kancelariajpg

3. Dá sa vo všeobecnosti povedať, na akých  miestach sa vtáky zvyknú vyskytovať vo väčšom počte a ktoré obdobie je vhodné pre ich pozorovanie?


V tom je tá krása birdwatchingu. Iné vtáky sa pozorujú v zime, iné v lete, iné počas jarnej, či jesennej migrácie, iné vtáky sa pozorujú cez deň, iné v noci, a úplne inak znie spev vtákov veľmi skoro ráno. Takže všetko závisí od toho, aké druhy chcete vidieť.

4. Existujú druhy vtákov, ktoré sú vo svete obzvlášť vyhľadávané?

Samozrejme vo svete je množstvo druhov vtákov, ktoré sú obľúbené, asi najzaujímavejšie sú nejaké z rekordmanov, také ktoré sú extra veľké, alebo extra vzácne, ale skôr by som sa orientoval na otázku za akými druhmi chodia zahraniční birdwatcheri ku nám. Keď si predstavíme európsku krajinu, v ktorej je birdwatching najobľúbenejší, ktorou je Veľká Británia, musíme si predstaviť prostredie, aké je tam, a ktorého biotopu tam majú málo. Asi si vieme skôr predstaviť anglické more, lúky, pasienky, alebo mokrade, ale ťažko si predstavíme nejaký anglický les. Takže pre Angličanov sú najzaujímavejšie lesné druhy a to najmä sovy a ďatle, tých u nás hniezdi 10 druhov ďatľov a 10 druhov sov a tam sú bežné len 2 druhy ďatľov a 2 druhy sov.

sova-pozorovanie-vtakov-na-slovenskujpg


5. Niektorí nadšenci si vedú záznamy z pozorovaní a o tom, koľko druhov vtákov sa im už podarilo vidieť v prírode na vlastné oči. Ostáva  nejaký druh ktorý ešte chýba na tom Vašom pomyselnom zozname?

Samozrejme taký zoznam si vediem aj ja. Respektíve podobných zoznamov mám viac, jedným je zoznam druhov vtákov, ktoré som videl len na Slovensku, jedným je zoznam, ktorý obsahuje druhy vyskytujúce sa na Slovensku, ale videné aj inde vo svete a jedným je celosvetový zoznam. No a z tých slovenských sú to zatiaľ tri druhy, ktoré som na Slovensku zatiaľ nikdy nevidel a tými sú hlucháň, tetrov a čečetka.

6. Ako je to s kŕmením a napájaním - zíde sa vtákom cez zimu, alebo v letných horúčavách pomoc?

Samozrejme takto môžeme vtákom pomôcť, ale pozor nesprávnym spôsobom im môžeme aj ublížiť, najmä vtedy, ak budeme prikrmovať celú zimu, vtáky si zvyknú na zdroj potravy a príde naozaj veľmi zlé počasie a nám sa dokrmovať náhodou nebude chcieť, vtáky z okolia potom môžu uhynúť.


7. Počas ciest za poznávaním prírody ste popri kontinentálnej Európe prešli aj ďalej na vzdialený Island. Naučila aj Vás táto cesta niečo nové?

Posledný Island bol vlastne zájazd pre klientov, žiaľ podnikanie je čiastočne aj o riskovaní a aj v tomto prípade tomu tak bolo a Island teda vôbec nevyšiel a tak som išiel do straty. No ale ako ja hovorím múdri ľudia sa učia najlepšie na chybách. Žiaľ zároveň platí, múdri ľudia sa učia najlepšie na chybách druhých a hlúpi na chybách vlastných, no a žiaľ asi som hlúpy a v tomto prípade som sa teda poučil. To je asi to najviac. No a čo sa týka najlepšieho zážitku na Islande, tak ním bolo nepochybne pozorovanie veľrýb, mali sme možnosť pozorovať veľryby na veľmi malú vzdialenosť a to dokonca 12 jedincov dvoch druhov.

island-pozorovanie-velryb-ochrana-prirodyjpg

8. Vaša cestovná kancelária sa okrem birdw
atchingu zameriava na mnoho ďalších aktivít. Vo vašej ponuke je jedna, ktorá sa určite  nedá prehliadnuť -  pozorovanie medveďov vo Vysokých Tatrách.

No, čo sa týka wildlife (divočina) turistiky, tá je veľmi široký pojem a zahŕňa aj rybárčenie, či poľovníctvo, a wildlife watching je už užšie špecifikovaný, je to už len samotné pozorovanie. Medzi wildlife watching patrí aj spomínaný birdwatching, ale  aj africké safari, či potápanie pri koralových útesoch, ale aj Vami spomínané pozorovanie medveďov. Z tých pozorovaní, mimo pozorovania vtáctva je určite toto pozorovanie najpopulárnejšie. Ľudia si však často predstavujú, že medvede uvidíme na niekoľko metrov, ale to nie je pravda, pozorujeme medvede pri svojom prirodzenom správaní na vzdialenosť niekoľko stoviek metrov pomocou kvalitnej pozorovacej techniky, nepozorujeme tzv. kontajnerové medvede, ale naozaj medvede priamo v lone divočiny. Okrem prvého zájazdu, odkedy sme zájazd predĺžili o jeden deň sme medvede videli vždy a niekedy aj viac krát.

9. Ako prebiehajú výlety spojené s kurzom fotografie? Budeme mať v budúcnosti možnosť vidieť niektoré fotografie priamo z miest, ktoré pravidelne navštevujete?

Kurz fotografie, hmmm. No všeobecne platí, úplne inak prebiehajú výlety, alebo zájazdy určené pre fotografov a inak prebiehajú pre bežného pozorovateľa. To je prvý rozdiel aj vďaka zájazdu na Island viem, že sa to len veľmi ťažko bude dať v budúcnosti skĺbiť. Čo sa týka kurzu, tak ja osobne sa zatiaľ nepovažujem za dobrého fotografa a preto radšej spolupracujem s kvalitnými ľuďmi, akými je napríklad Tomáš Hulík, alebo Michal Richter, ktorí môžu záujemcom prezradiť ďaleko viac ako ja, aj napriek tomu, že teóriu mám naštudovanú. Možno mi len chýba dostatok času na zatriedenie, úpravu a prezentáciu mojich fotiek. Každopádne, keďže veľa chodím von, aj veľa fotím, ale už mi neostáva veľa času na tzv. postproces a to hlavne teraz, keď mám doma skoro ročného syna.

vtak-pije-rozhovor-o-pozorovani-vtakov-ekologicke-prostriedkyjpg

10.  Príroda je nepredvídateľná a robí si vlastné plány. Je z tohto pohľadu náročné zájazdy organizovať?

Čím prírodu človek lepšie pozná, tým sa mu lepšie zájazdy plánujú. Samozrejme nedá sa to stopercentne. Každopádne ľudia, ktorí chodia do prírody a teda aj naši klienti vedia, že počasiu a prírode sa rozkázať nedá a teda v prípade nejakých zmien toto akceptujú. Nie je však problém pri jednodňových zájazdoch, ale skôr pri viacdňových zájazdoch, kedy máme zabezpečenú dopravu a ubytovanie. Ale tak aj o tom je riziko podnikania.


Ďakujeme za Váš čas a prajeme Vám veľa úspechov.

Tento rozhovor bol originálne poskytnutý v roku 2016.
Viac informácií nájdete na webovej stránke www.watching.sk


www.ekoprostriedky.sk
unnamed - male logopng                              ikona-rozhovor-o-pozorovani-vtakovpng