Prírodná kozmetika: Aká má byť a čím sa riadiť pri výbere?

Prírodná kozmetika - Čo neobsahuje?

V prírodnej kozmetike si každý môže nájsť, čo hľadá - od výrobkov bežnej ceny po luxusné značky a ich rady. Všeobecne by takáto kozmetika nemala obsahovať pridané farbivá, umelo vyrobené látky a chemikálie. Aby ste si ale boli istí, že vybraná značka splní Vaše požiadavky, najlepšie je riadiť sa certifikátmi uvedenými na obale.

Certifikáty o zložení
Firmy s potvrdeným certifikátom o prírodnej kozmetike, nezahŕňajú do postupu výroby chemikálie, ktoré nepriaznivo pôsobia na zdravie človeka ako ortuť, parabény, formaldehyd. Ide pri tom o chemikálie v šampónoch, sprchových géloch, rúžoch, púdroch, make-upe, krémoch, opalovacích krémoch, atď. Firmy, ktorým je udelený oficiálny certifikát prechádzajú náročnými kontrolami.

prirodna-kozmetika-ekologicke-prostriedky-cunovo3png

Na internete nájdete oficiálne zoznamy certifikovanej kozmetiky. Medzi známe certifikáty týkajúce sa zloženia patria: Ecocert, Vegan, BDIH a viacero ďalších. Ak si nie ste istí, pohľadajte na internete, aké podmienky musí firma spĺňať k udeleniu konkrétnych certifikátov ktoré hľadáte. Informácie nájdete dostupné často aj v slovenčine. Prípadne si zistite viac o konkrétnej značke priamo od predajcu alebo na internete.

prirodna-kozmetika-ekologicke-prostriedky-cunovo2png

refresco 3png

Certifikáty súvisiace s ochranou zvierat

Často si neuvedomujeme, že svojim nákupom podporujeme nielen konkrétne firmy, ale tiež hodnoty, za ktorými stoja. Aj keď je testovanie kozmetiky na zvieratách na území Európskej únie zakázané, tento zákaz napríklad nezaručuje, že niektorá značka kvôli nákladom nepresunie svoju výrobu mimo náš kontinent. Nákupom kozmetiky s certifikátom budete mať istotu, že certifikát platí aj pre všetky zložky vstupujúce do výroby. Tieto firmy tiež aktívne podporujú zákony na ochranu zvierat v kozmetickom priemysle. Hľadajte na obaloch certifikáty Cruelty-free PETA, Not tested on animals, Vegan, Leaping bunny. Riadiť sa tiež môžete zoznamom firiem, ktoré uvádza medzinárodná organizácia na ochranu zvierat PETA na svojej internetovej stránke.

Obsah rastlín a byliniek
V súčasnosti niektoré firmy na obale tiež uvádzajú podiel prírodných zložiek v rámci jedného balenia. Kvalitná prírodná kozmetika zvykne mať obsah byliniek a rastlín viac ako 90 % celkového objemu. Takáto kozmetika je navyše šetrná k prírode. Pri jej používaní sa do vody a pôdy v našom okolí dostávajú z veľkej časti iba prirodzené prírodné látky, ktoré sú šetrnejšie k ekosystému v riekach a moriach.