Praveká Orchidea - v Európe spôsobila nákupnú horúčku

Nákupná horúčka v Európe

V čase priemyselnej revolúcie v Európe sa zvyšovalo vzdelanie ľudí a tak rástla aj ich túžba po poznaní nových vecí. Elektrické osvetlenie na uliciach, prvé poštové známky, správy posielané cez telegraf, to všetko sprevádzalo život v 19. storočí.

Obdiv a zvedavosť v ľuďoch vyvolávali aj prírodné skvosty a neznáme kvety Južnej Ameriky neboli výnimkou. Potom, čo do prístavu priplávali prvé zásielky rozkvitnutej Orchidey, obyvatelia Európy ostali nadšení. Zaujali ich jej farby a tiež dokonalá symetria ľavej a pravej polovice.


Hodnota Orchidey časom natoľko vzrástla, že vytvorila naozajstnú nákupnú horúčku. Pribúdalo odvážlivcov prezývaných „hľadači orchideí“, ktorých vidina rýchleho zárobku zlákala na more. Ak sa ich nebezpečná cesta do vzdialených kútov sveta skončila úspechom - dovtedy neznáme druhy orchidey dostali ich mená - a ostali im dodnes. Očarenie exotickou rastlinou sa nevyhlo ani obľúbenej panovníčke Británie, kráľovnej Viktórii. Pestovaním a krížením orchideí kráľovského dvora poverila Fredericka Sandera - jeho meno je dodnes s orchideami neodlúčiteľne späté.


refresco 3png

O orchidei, rastline z praveku

Nájdené skameneliny prezrádzajú obdobie, počas ktorého sa orchidea vyvinula do podoby, akú poznáme dnes. Bolo to približne pred 100 miliónmi rokov, v čase, keď zem obývali dinosaury. Oproti dnešným dňom panovalo na zemi teplejšie podnebie bez polárneho ľadu a hladina mora bola tiež vyššia. Dovtedy pospájané kontinenty sa začínali rozchádzať. Mnohé z pravekých druhov zvierat a rastlín sa kvôli meniacim sa podmienkam nezachovali. To ale neplatí pre orchideu. Do dnešného dňa sa prispôsobivá rastlina rozšírila na viaceré kontinenty, kde ju nájdeme žiť na stromoch, skalách, v tropickom pralese, na lúkach ale aj vo vysokých horách.

jungle-3-1375255jpg

Rozmanité druhy

Na svete existuje viac ako 30 000 rôznych druhov orchideí. Ich vzhľad a farby sa prispôsobili lákaniu rozdielneho druhu hmyzu v konkrétnej oblasti v ktorej žijú. Medzi toľkými druhmi nájdeme veľkú rozmanitosť farieb ale aj veľkostí. Najväčšia spomedzi nich dorastá do výšky 2,5 metra, pričom zatiaľ najmenší nájdený druh meria okolo 2 milimetre.

Vanilka pravá
Vedeli ste, že obľúbená príchuť pudingov a zmrzliny je vyrábaná z orchidey? Vanilka pravá je tropická orchidea pochádzajúca z Mexika. Popínavej rastline robia v prírode oporu stromy po ktorých sa šplhá. Pri kvasení jej plodov vzniká voňavá látka, Vanilín.


Dracula vampira

Jej domov je nemenej tajomný ako vzhľad - žije iba na jednom mieste a tým je úpätie aktívnej sopky Pichincha v juhoamerickom Ekvádore. Rastlina objavená v 19. storočí dáva prednosť chladnejšiemu podnebiu aké je pre výšku okolo 2000 m.n.m. typické. Veľkými čiernymi listami nechce nikoho strašiť, práve naopak. Ich podobnosť s hubami jej pomáha prilákať dostatočný počet hmyzu.

Biela volavka
Pecteilis radiata je prezývaná „biela volavka“ kvôli jej nápadnej podobe s dlhonohým vtákom žijúcim v blízkosti riek. Rastie v Ázii na vlhkých trávnatých plochách. Je tiež jednou z najznámejších japonských orchideí. Jej vzhľad je krásny, no dopestovať ju dlhšie obdobie je mimo jej domovských krajín náročné.

unnamed - male logopng