Recept: Chrumkavá žemľovka s tvarohom bez namáčania rožkov
Tajomstvo žemľovky spočíva v nájdení takej rovnováhy, kedy nie je vysušená ako koláč, ale ani príliš rozmočená a mokrá. Ponúkame vám vyskúšať náš rodinný recept na žemľovku. Zvyknú ju zjesť aj tí, ktorí žemľovku pretým nemali v obľube. :)
V tomto recepte nepotierame vrchnú časť vyšľahaným bielkom, ale ak máte radi žemľovku s bielou "penou" na vrchu, kľudne zmiešajte bielka s cukrom a potrite nimi žemľovku 5 minút pred dopečením.
Tento recept je na menší plech pre 6 porcií, ale nebojte sa upiecť aj dvojnásobnú dávku na veľký plech, tak ako sme to urobili aj my na fotkách. Jablká voľte dosť dozreté aby nepustili zbytočne šťavu a tiež neboli kyslé.
Recept: Žemľovka s tvarohom, ktorá je akurát suchá a chrumkavá (bez namáčania rohlíkov)
Prísady: (6 porcií - menší plech)
7 rožkov5 väčších dozretých jabĺk
400 ml mlieko
2 vajíčka
250 g tučný tvaroh
kúsky masla
škorica
cukor
Postup:
1. Jablká nastrúhame do misky na strúhadle s väčšími medzerami. Rozdelíme ich na dve rovnaké časti.
2. Každý rožok rozkrojíme na 4 časti po dĺžke a krájame z nich kocky. Všetky rožky teraz rozdelíme na tri rovnaké časti.
3. Dno plechu a boky vymažeme olejom a naukladáme vrstvu rožkov a vrstvu jabĺk.

4. Znovu pridáme vrstvu rožkov a vrstvu jabĺk.

5. Celý vrch posypeme rozdrobeným tvarohom.
6. Posypeme jednou kávovou lyžičkou škorice a 4 kopcovými polievkovými lyžicami cukru (my sme dali hnedý cukor).
7. Na vrch poukladáme niekoľko malých kúskov masla.
8. Pridáme poslednú vrstvu rožkov na vrch.

9. V miske rozšľaháme 2 vajíčka a pridáme 400 ml mlieka. Postupne vylievame na žemľovku aj kraje kým nebude celá obliata touto zmesou (na fotke dolu je žemľovka pred pečením).

10. Dáme piecť do trúby na 180 °C a zapečieme na 40 - 50 minút. Vypnite žemľovku vtedy, keď sa vám vrch pekne zapečie do chrumkava a rovno vyberte von z trúby, aby nevyschla. Pred podávaním jemne posypte vrch práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
www.ekoprostriedky.sk
