Recept: Grilovaný syr Encián (Camembert) na panvici s brusnicovou omáčkou
Na internete koluje množstvo receptov na grilovaný encián a v podstate urobiť ho je veľmi jednoduché. My vám dnes prinášame tú našu osvedčenú verziu a možno sa aj inšpirujete touto chutnou a naozaj extra rýchlou večerou.
Tento recept obsahuje iba jednoduché prísady, ktoré máme bežne doma - a to prelisovaný cesnak, čierne korenie a olivový olej. Môžete pridať aj čerstvý či sušený tymián, ako sme to urobili my. Syr na panvici grilujeme bez obalu približne 3 minúty z každej strany, kým už na pohľad zmäkne a kraje sú do zlatista upečené.
Recept nájdete na konci článku.
Encián - slovenský syr camembertového typu
Tento syr poznáme aj pod názvom plesnivec a ide o druh slovenského syra s bielou ušľachtilou plesňou, ktorý vo Francúzsku poznajú pod originálnym názvom Camembert. Francúzsky názov sa však v iných krajinách kvôli ochrannej známke nepoužíva.
Encián sa u nás začal vyrábať pred 30-timi rokmi v Kežmarskej mliekarni, pričom recept bol odkúpený z Nemecka. Receptúra pritom ostala rovnaká od začiatku výroby až podnes.
Camembert - francúzska verzia
Je to druh plesňového syra, ktorý dostal názov podľa dedinky Camembert v Normandii na severe Francúzska. Recept na Camembert tu mal vzniknúť v roku 1791, no do povedomia verejnosti sa slávny syr dostal až na konci 19-teho storočia, keď vznikali stroje na výrobu syra. Vtedy sa začal vyvážať aj do sveta.
Camembert má bohatú maslovú chuť s kôrkou, ktorá je určená na jedenie. Pre jeho lahodnú chuť je často kopírovaný a v krajinách sveta vznikli mnohé jeho variácie pod vlastnými názvami.
Hermelín – český Camembert
Hermelín je českou odrodou syru Camembertového typu.
Ušľachtilá pleseň
Syry s bielou plesňou
Syry s modrou plesňou
Recept - Grilovaný syr (Camembert) na panvici
Prísady:
2 kusy syr Encián (Camembert) alebo iný podobný syr s bielou plesňou
4 strúčiky cesnaku
čierne korenie
olivový olej
brusnicová omáčka
tymián (nemusí byť)

Postup:
1. Do misky dáme trochu olivového oleja, 4 pretlačené strúčiky cesnaku a 1/4 kávovej lyžičky čierneho alebo štvorfarebného korenia. Korenia sa nemusíte pri grilovanom syre báť a malo by ho byť dosť. Môžete pridať aj čerstvý alebo sušený tymián. ( Soľ nepridávame.)
2. Syry potrieme touto zmesou z oboch strán aj po bokoch. Na vrchoch ostanú kúsky pretlačeného cesnaku - tak to má byť.
3. Rozohrejeme panvicu s olejom pričom použime jeden z vyšších stupňov. Nepoužívajte najvyšší stupeň, pretože syr by vnútri ostal tvrdý a surový. (Napríklad my používame na elektrickom sporáku 7. stupeň z 9)
4. Opatrne vložte syry na panvicu a opečte ich z každej strany približne 3 minúty, kým viditeľne zmäknú a strany budú opečené do zlatista. Syry neotáčajte žiadnym ostrým predmetom napríklad vidličkou, pretože by praskli a vytiekli.

5. Servírujeme s brusnicovou omáčkou, zemiakmi na rôzne spôsoby alebo šalátom.
www.ekoprostriedky.sk
