Recept: Grilovaný syr Encián (Camembert) na panvici s brusnicovou omáčkou


Na internete koluje množstvo receptov na grilovaný encián a v podstate urobiť ho je veľmi jednoduché. My vám dnes prinášame tú našu osvedčenú verziu a možno sa aj inšpirujete touto chutnou a naozaj extra rýchlou večerou.

Čo asi treba na začiatok podotknúť je, že nikdy negrilujte syr v priloženom obale, či už ho dáte priamo na gril alebo na panvicu. Tieto obaly nie sú vhodné na grilovanie a navyše obsahujú aj škodlivé látky. Keď už si ho chcete pripraviť v obale, buď si kúpte syr v obale kde píšu, že obal je vhodný na gril, alebo ho jednoducho preložte do vlastného obalu.

Tento recept obsahuje iba jednoduché prísady, ktoré máme bežne doma - a to prelisovaný cesnak, čierne korenie a olivový olej. Môžete pridať aj čerstvý či sušený tymián, ako sme to urobili my. Syr na panvici grilujeme bez obalu približne 3 minúty z každej strany, kým už na pohľad zmäkne a kraje sú do zlatista upečené.

Recept nájdete na konci článku. 

Encián - slovenský syr camembertového typu


Tento syr poznáme aj pod názvom plesnivec a ide o druh slovenského syra s bielou ušľachtilou plesňou, ktorý vo Francúzsku poznajú pod originálnym názvom Camembert. Francúzsky názov sa však v iných krajinách kvôli ochrannej známke nepoužíva.

Encián sa u nás začal vyrábať pred 30-timi rokmi v Kežmarskej mliekarni, pričom recept bol odkúpený z Nemecka. Receptúra pritom ostala rovnaká od začiatku výroby až podnes.


Camembert - francúzska verzia


Je to druh plesňového syra, ktorý dostal názov podľa dedinky Camembert v Normandii na severe Francúzska. Recept na Camembert tu mal vzniknúť v roku 1791, no do povedomia verejnosti sa slávny syr dostal až na konci 19-teho storočia, keď vznikali stroje na výrobu syra. Vtedy sa začal vyvážať aj do sveta.

Camembert má bohatú maslovú chuť s kôrkou, ktorá je určená na jedenie.  Pre jeho lahodnú chuť je často kopírovaný a v krajinách sveta vznikli mnohé jeho variácie pod vlastnými názvami.


Hermelín – český Camembert


Hermelín je českou odrodou syru Camembertového typu.

Ušľachtilá pleseň


Ide o hubu, ktorá nie je zdraviu škodlivá a zámerne sa pridáva do niektorých potravín ako je napríklad syr, aby sa zvýraznila chuť, či dosiahla ich presná konzistencia. Biela pleseň sa používa na vytvorenie obalu, ktorý zabráni vylievaniu vyzretého tekutého vnútra syra. Ušľachtilá pleseň, použitá pri výrobe syra, je jednou z druhov huby, ktorá sa používa aj na výrobu lieku Penicilín. Plesňové syry patria medzi zrejúce syry. Tak ako aj iné zrejúce syry napríklad Čedar alebo Parmezán, získajú svoju chuť až pri správnych podmienkach a to po istom čase - čase zretia.

Syry s bielou plesňou

Syry s modrou plesňou


Modrá pleseň vznikne sa syre zámerným pridaním huby z druhu Penicillium a tá následne vytvorí modré miesta až vznikne celé riečisko plesne. Takáto modrá pleseň má špecifickú, získanú vôňu. Syr s modrou plesňou môžeme konzumovať tvrdý ale aj rozpustený v omáčkach. Čím dlhšie zrejú, tým sú mäkšie a známymi sú napríklad syr Niva, Gorgonzola alebo Roquefort.




Recept - Grilovaný syr (Camembert) na panvici


Prísady:
2 kusy syr Encián (Camembert) alebo iný podobný syr s bielou plesňou
4 strúčiky cesnaku
čierne korenie
olivový olej
brusnicová omáčka
tymián (nemusí byť)

DSC_3741JPG

refresco 3png

Postup:

1. Do misky dáme trochu olivového oleja, 4 pretlačené strúčiky cesnaku a 1/4 kávovej lyžičky čierneho alebo štvorfarebného korenia. Korenia sa nemusíte pri grilovanom syre báť a malo by ho byť dosť. Môžete pridať aj čerstvý alebo sušený tymián. ( Soľ nepridávame.)

DSC_3746JPG

2. Syry potrieme touto zmesou z oboch strán aj po bokoch. Na vrchoch ostanú kúsky pretlačeného cesnaku - tak to má byť.

DSC_3748JPG

3. Rozohrejeme panvicu s olejom pričom použime jeden z vyšších stupňov. Nepoužívajte najvyšší stupeň, pretože syr by vnútri ostal tvrdý a surový. (Napríklad my používame na elektrickom sporáku 7. stupeň z 9)

4. Opatrne vložte syry na panvicu a opečte ich z každej strany približne 3 minúty, kým viditeľne zmäknú a strany budú opečené do zlatista. Syry neotáčajte žiadnym ostrým predmetom napríklad vidličkou, pretože by praskli a vytiekli. 

grilovany-camembert-syr-recept233jpg

5. Servírujeme s brusnicovou omáčkou, zemiakmi na rôzne spôsoby alebo šalátom.



www.ekoprostriedky.sk
unnamed - male logopng