Recept: Jemná karfiolová polievka so smotanou + presné pomery


Karfiol je zelenina pôvodne vyšľachtená z kapusty. Aj keď my sme zvyknutí hlavne na jeho bielu verziu, vyskytuje sa tiež v žltej, zelenej či fialovej farbe. Jeho zaujímavý tvar už dávno zaujal matematikov. Tí vzhľad karfiolu a iných podobných rastlín opísali slovom v preklade "sebe podobnosť" kvôli tomu, že každá malá vetvička vyzerá veľmi podobne ako celý karfiol.
   
Varený karfiol obsahuje vitamíny, aj keď varením sa z nich určité percento vytratí. Minerálne látky teplu odolávajú lepšie. Aj varený v polievke v súhrne obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, magnézium a vlákninu.

Recept: Karfiolová polievka so smotanou a mrkvou


karfiolova-polievka-so-smotanou2jpg

Prísady (6 - 8 porcií)
1 väčší karfiol
dve veľké mrkvy
1 cibuľa
2 kelímky bieleho jogurtu (2 x 120 g)
1 kelímok smotana na šľahanie (180 ml)
1 polievková lyžica masla

Potrebujeme
5 litrový hrniec

refresco 3png

Postup

1. Na oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita.

2. Pridáme prepláchnuté ružičky karfiolu, zbavené listov a stonky a tiež na drobno nakrájanú mrkvu.

3. Dochutíme dvomi kopcovými kávovými lyžičkami soli a rovnako dvomi kopcovými kávovými lyžičkami vegety natur. Pridáme polovicu kávovej lyžičky čierneho korenia.

4. Dolejeme 2,5 litra vody a necháme pod pokrievkou na miernom stupni variť aspoň 30 minút.

5. Po uplynutí času skontrolujeme, či sú karfiol aj mrkva úplne mäkké a pridáme za stáleho miešania dva biele jogurty, jednu smotanu na šľahanie a polievkovú lyžicu masla.

6. Krátko prevaríme a podávame.


Dobrú chuť.


www.ekoprostriedky.sk
unnamed - male logopng