Recept: Jemná karfiolová polievka so smotanou + presné pomery
Karfiol je zelenina pôvodne vyšľachtená z kapusty. Aj keď my sme zvyknutí hlavne na jeho bielu verziu, vyskytuje sa tiež v žltej, zelenej či fialovej farbe. Jeho zaujímavý tvar už dávno zaujal matematikov. Tí vzhľad karfiolu a iných podobných rastlín opísali slovom v preklade "sebe podobnosť" kvôli tomu, že každá malá vetvička vyzerá veľmi podobne ako celý karfiol.
Varený karfiol obsahuje vitamíny, aj keď varením sa z nich určité percento vytratí. Minerálne látky teplu odolávajú lepšie. Aj varený v polievke v súhrne obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, magnézium a vlákninu.
Recept: Karfiolová polievka so smotanou a mrkvou

Prísady (6 - 8 porcií)
1 väčší karfiol
dve veľké mrkvy
1 cibuľa
2 kelímky bieleho jogurtu (2 x 120 g)
1 kelímok smotana na šľahanie (180 ml)
1 polievková lyžica masla
Potrebujeme
5 litrový hrniec
Postup
1. Na oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
2. Pridáme prepláchnuté ružičky karfiolu, zbavené listov a stonky a tiež na drobno nakrájanú mrkvu.
3. Dochutíme dvomi kopcovými kávovými lyžičkami soli a rovnako dvomi kopcovými kávovými lyžičkami vegety natur. Pridáme polovicu kávovej lyžičky čierneho korenia.
4. Dolejeme 2,5 litra vody a necháme pod pokrievkou na miernom stupni variť aspoň 30 minút.
5. Po uplynutí času skontrolujeme, či sú karfiol aj mrkva úplne mäkké a pridáme za stáleho miešania dva biele jogurty, jednu smotanu na šľahanie a polievkovú lyžicu masla.
6. Krátko prevaríme a podávame.
Dobrú chuť.
www.ekoprostriedky.sk
