Recept: Talianska bruschetta s dusenými šampiňónmi a pažítkou
Bruschetta je talianske predjedlo, ktorého základom je opečený chlieb potretý cesnakom so soľou a olivovým olejom. Ďalej už sa líši tým, čo je na ňom podávané a to môže byť napríklad zmes z paradajok, fazula alebo syr.
Bruschetta [brusketta]
- jej základ, ľudia v stredomorí začali pripravovať asi v podobnom čase, ako sa rozšírilo lisovanie olív na výrobu olivového oleja. Postupne si obyvatelia Talianska zvykli chlieb opiecť na uhlí, potrieť cesnakom, pokvapkať olivovým olejom a dochutiť soľou a korením. Časom sa takto pripravený chrumkavý chlieb obložil paradajkami, mozzarellou, bazalkou a vznikli mnohé iné variácie známeho predjedla.
Tento príbeh sa mal odohrať kdesi v starovekom Grécku...
Obyvatelia novo-založeného gréckeho mesta zvedavo čakali aký dar dostanú od Poseidona, boha mora a Atény, bohyne múdrosti. Podľa toho, ktorý dar má pre nich väčšiu cenu sa mali rozhodnúť, ktorý z nich sa stane patrónom ich mesta a po kom mesto aj pomenujú. Poseidon svojim trojzubcom rozbil skalu a z nej vytryskla slaná voda - tá symbolizovala more. Aténa rovnako kopijou udrela po skale a na nej vyrástol olivovník...
Obyvatelia "Atén" - ako mesto po bohyni pomenovali, si vybrali a do dnešného dňa rozprávajú legendu podľa ktorej všetky olivovníky v meste majú spoločného predka, ktorého im dala bohyňa Aténa.
Čo potrebujete (5 chlebíkov)
Menší chlieb vcelku (lepšie nekrájaný)
Čerstvé šampiňóny 250g
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
pažítka
soľ
čierne korenie alebo zmes korenia
olivový olej na záver

Postup
- Cibuľu a šampiňóny nakrájame na malé kúsky.
- Na troche oleja najprv v hrnci opečieme nakrájanú cibuľu a pridáme šampiňóny.
- Pridáme soľ a trochu korenia.
- Keď šampiňóny o chvíľku pustia šťavu, dusíme ich neprikryté aspoň 15 minút. Mali by dostať peknú hnedú farbu.
- Chlieb nakrájame na mierne hrubé krajce (vyjde ich cca 5) a tie pár minút opečieme na suchej panvici kým po stranách trochu zhnednú a rýchlo ich vyberieme. Dajte pozor, aby sa na suchej panvici rýchlo nespálili. Krajce môžeme opiecť aj v hriankovači.
- Tri strúčiky cesnaku ošúpeme a roztlačíme ho. Malou lyžičkou ho natrieme na hrianky.
- Každú hrianku potom olivovým olejom jemne pokvapkáme.
- Na hrianky poukladáme opečené šampiňóny na cibuľke.
- Vrch posypeme pažítkou a podľa chuti ešte dosolíme.
www.ekoprostriedky.sk
