Rozmanité Čile: Púšť, zasnežené hory a ozajstný Robinson Crusoe


V severnej oblasti Čile, zvanej Norte Grande (v preklade "veľký sever"), je vzduch o niečo čistejší ako obyčajne. Suchú, neobývanú časť púšte Atacama chránia pred oblakmi a zrážkami vysoké Andy. Toto pusté územie tvorí kamenistá, do oranžova sfarbená zem, slané jazerá a piesok. Vo veľkej diaľke sú vidieť zasnežené vrcholy hôr. Po zotmení začína byť chladno, ale obloha ostáva bez oblakov - vtedy na horizont vystúpi obrovské množstvo hviezd. Juhoamerická púšť je domovom známych svetových hvezdární. Keďže obloha po väčšinu dní v roku ostáva úplne bez oblakov, astronómovia tu majú výborné podmienky pre pozorovanie...

pust-atakama-cile-blog-o-prirode-slovenskojpg

Čile - úzky pás smerujúci k Antarktíde

Čile tvorí úzky pás medzi oceánom a Andami v Južnej Amerike tiahnuci sa zo severu na juh, odkiaľ je to už len kúsok k Antarktíde. Krajine patria tiež priľahlé ostrovy. Aj keď dĺžka krajiny zaberá asi polovicu kontinentu, na šírku má v priemere menej ako 200 kilometrov. Čile je vďaka tomuto netypickému tvaru jedinečné tým, že sa tu striedajú rôzne teplotné pásma a v každom z nich iný typ prostredia, rastlín a živočíchov.

Rozmanitá krajina


san-pedro-chile-blog-ochrana-vody-ekologicke-cistiace-prostriedkyjpg

Na severe sa nachádza púšť Atacama kde na niektorých miestach nepršalo už celé desaťročia. Prírodná rezervácia Los Flamencos je nazvaná podľa jej jasne-sfarbených obyvateľoch, plameniakoch. Na východe krajiny sa ďalej rozprestiera úplne iný typ krajiny a to pohorie Andy s jazerami a mnohými aktívnymi sopkami niekedy až vo výške 6000 m.n.m.  Najvyššie kopce bývajú zvrchu zasnežené.


Smerom na západ nadmorská výška klesá, až sa kontinent spojí s oceánom. Dlhé pobrežie je plné pieskových pláží. Ako krajina pokračuje južne, pobrežie je stále viac členité a pribúdajú kanály a ostrovy. Priemerná teplota v poslednom mieste na kontinente, Punta Arenas, je cez rok len medzi 15 °C a nulou.


Dobrodružný príbeh na ostrove


zaber-palmy-blog-ochrana-prirodyjpg

Aj takýto pohľad na palmy na pláži zažíval asi ozajstný Robinson Crusoe (Alejandro Selkirk) často a to počas rokov, ktoré prežil na ostrove patriacom Čile vzdialenom viac ako 600 km od pobrežia. Trvalo 4 roky, kým na súostrovie Juana Fernandéza náhodou priplávala loď jeho vlastnej krajiny a tento čas prežil nepochybne vďaka vlastnej šikovnosti ale aj zásobám ovocia a zeleniny rastúcim na ostrove. Je možné, že Škótskeho moreplavca tu v 18. storočí jeho kapitán vyložil dokonca na vlastnú žiadosť - zdalo sa mu, že do lode zateká a nechcel pokračovať v ceste na deravej lodi. Môžeme ale dnes iba hádať, či to tak naozaj bolo a ako presne v roku 1704 začalo jeho veľké dobrodružstvo, ktoré neskôr inšpirovalo Daniela Defoa k napísaniu slávnej knihy...

unnamed - male logopng