Tyrkysová medzi horami: Národný park Plitvické jazerá


V krasovej oblasti, ktorá je od Jadranského mora vzdialená približne 100 kilometrov, nájdeme husto zalesnený národný park. Je plný vybudovaných cestičiek z dreva a lavičiek, kde sa dá posedieť a vypočuť zvuky menších a väčších vodopádov.

jazera-ochrana-vody-plitvice-ekologicke-cistiace-prostriedkyjpg

Plitvické jazerá - plytčiny s jedinečnou farbou


Pešia prehliadka celej plochy chorvátskych jazier zaberie prinajmenšom celý deň. Okolité hory napĺňajú vodou spolu 16 sladkovodných jazier, ktoré sú prepojené vodnými cestami. Napriek neustálemu prúdu vody ostávajú plytké, od čoho je odvodený aj ich názov – plitko – v chorvátčine znamená plytčina.

Ich nízka hĺbka umožňuje, aby vynikla zaujímavá modrozelená farba. Tú získali vďaka minerálu, ktorý sa uvoľňuje z vápencových skál. V nedotknutej prírode nájdeme ukryté vodopády. Tie presúvajú vodu medzi jazerami a robia z nich jeden celok. Najvyšší z nich meria až 70 metrov.

Kde ležia Plitvické jazerá?


Populárne tyrkysové jazerá sú súčasťou národného parku s oveľa väčšou rozlohou. Národný park Plitvické jazerá sa nachádza v hornatom krasovom regióne Chorvátska, na hranici Bosny a Hercegoviny. Vzdušnou čiarou je od mora vzdialený cez 50 kilometrov.  Leží v regióne Lika na východe krajiny medzi dvomi pohoriami a to Mala Kapela a Lička Plješivica.

Čo sa tu udialo kedysi dávno...


Jazerá položené ako schody - vyššie a nižšie od seba - vytvorila voda, ktorá steká z hôr. Po tisícročia rozpúšťala vápencovú skalu a budovala údolie, v ktorom sa jazerá nachádzajú. Na nerovnom povrchu stekajúca voda vytvorila vodopády. Tento proces, ktorým národný park zaradený do zoznamu UNESCO vznikol, trvá podnes, pričom vznikajú stále nové prírodné útvary a tie súčasné sa ďalej menia.


Život v tyrkysovom svete


jazera-chorvatsko-ochrana-vody-ekoprostriedky-skjpg

Veľkú rolu tu hrajú vodné živočíchy. Na najväčšom spomedzi jazier - jazere Kozjak, premáva ekologická loď s elektrickým pohonom, ktorá je šetrná ku chránenej prírode. Horská voda je príjemným domovom napríklad pre pstruha, ale tiež raka. Chytanie rýb je v celom parku zakázané. Aj toto opatrenie umožňuje vedcom skúmať prírodu v jej takmer nedotknutom stave.

Je kúpanie v Plitvických jazerách dovolené?


Vzhľadom na ochranu okolitej prírody je kúpanie v jazerách zakázané. Príležitosť na kúpanie ponúka napríklad rieka Korana, ktorá prúdi do Plitvických jazier. Prijemný breh sa nachádza pri meste s rovnakým menom Korana, niekoľko kilometrov severne. Okúpať sa dá tiež v Národnom parku Krka vzdialenom približne 2 hodiny cesty autom na juh.

Zvieratá v Národnom parku Plitvické jazerá


Vlhko a množstvá horskej priezračnej vody priťahujú pozornosť vtákov. Zaznamenaných ich tu bolo cez 150 druhov, z ktorých mnoho tu aj hniezdi. Vodnár potočný, ktorý žije aj u nás, sa zdržiava pri rýchlo-prúdiacej vode v jazerách a potokoch. Ďalej obývajú jazerá výr skalný, čierny ďateľ a orol skalný.

Z množstva zvierat sa pri vode mihnú okrem medveďa hnedého aj vlk, rys, mačka divá, jež, kuna lesná, divé prasa či jeleň. Skalné štrbiny a dutiny stromov obývajú netopiere. V národnom parku nájdeme rásť aj vyše 50 druhov orchideí.


orol-skalny-plitvicke-jazera-ekologicke-cistiace-prostriedkyjpg



narodny-park-plitvicke-jazerajpg

Plitvické jazerá sú známe nielen zaujímavou farbou, ale aj príbehom o bájnom indiánskom poklade ležiacom na striebornom jazere. Ten tu bol v šesťdesiatych rokoch podľa predlohy Karla Maya sfilmovaný.