Vianočný a Kokosový ostrov – čo prezrádzajú ich názvy a aké zaujímavosti tu nájdete?

Vianočný ostrov


Domorodí obyvatelia odľahlej prírody v Indickom oceáne si jazdu na sánkach po zasneženom kopci či horúci škoricový čaj pri vianočnom stromčeku každým rokom nevychutnajú. Vianoce zato oslavujú iným spôsobom...

Stretnutie na pláži v prístave, ktorý je zároveň najväčším mestom, sprevádzajú tance a vystúpenia speváckych zborov. Keďže na ulici je príjemných 25°C, sú oblečení v tradičných tanečných kostýmoch z ľahkých materiálov. Ich najbližší “susedia” sú vzdialení takmer 400 kilometrov na sever na ostrove Jáva a ďalší sa nachádzajú v Austrálii viac ako 1500 kilometrov na východ.

Vianočný ostrov je však aj napriek veľkej vzdialenosti vonkajším teritóriom patriacim Austrálii. Leží v Indickom oceáne a administratívnym centrom je mesto Flying Fish Cove. Na ostrove sa nachádzajú okrem hustého pralesa aj tyrkysovo modré pláže... 


ostrov-exotika-plaz-a-morejpg

Odkiaľ pochádza názov Vianočný ostrov?


Ostrov, ktorého povrch tvorí najmä prales, pomenoval námorný kapitán William Mynors. So svojou loďou v službách Britskej východoindickej spoločnosti brázdil vody Indického oceánu a bolo to práve 25. decembra 1643 keď prišiel k brehom nádherného zeleného ostrova. Aký iný názov by si zaslúžil, ak nie Vianočný?

Ako vyzerá vlajka Vianočného ostrova?


Vlajku Vianočného ostrova tvorí zelená a modrá farba, ktoré predstavujú pevninu a more. Nachádza sa na nej súhvezdie Južný kríž, ktorý symbolizuje južnú pologuľu rovnako ako pri vlajke Austrálie. Ďalej je tu zobrazený symbol ostrova, vták s latinským názvom  Phaethon lepturus fulvus a obrys ostrova.


Národný park  Christmas Island National Park


Národný park na tropickom Vianočnom ostrove zaberá takmer dve tretiny jeho plochy. Povrch ostrova a priľahlá voda sú domovom rôznorodého života, pričom mnohé rastliny a živočíchy sa nevyskytujú nikde inde na svete. Táto oblasť preto zaujíma aj biológov a vedcov, ktorí sem cestujú z rôznych kútov sveta. 

Na náhornej plošine ostrova rastie prales. Stromy tu rastú až do výšky 40 metrov a hojne sa tu darí papradiam, orchideám, ľaliám a mladým palmám. Vianočný ostrov je preslávenou krajinou Kraba červeného, ktorý sa živý nízkymi rastlinami a priestor pod stromami vďaka nemu ostáva relatívne prázdny.

Krab Červený


Na tomto malom ostrove žije odhadom niekoľko desiatok miliónov Krabov Červených, ktorí žijú iba v tejto oblasti sveta. Každý rok s prvými zrážkami v období dažďa (medzi októbrom a januárom) migrujú z tienistých miest v strede ostrova na pláže, aby sa množili. Obrovské množstvá tak v húfoch prechádzajú cez cesty, potoky, skaly a pláže a niektoré miesta v tomto čase vyzerajú ako prikryté červenou prikrývkou. Kraba Červeného je však vidieť na ostrove aj mimo tohto obdobia.

vianocny-ostrov-krab-cervenyjpg


Kokosový ostrov (Cocos Island)


Neobývané územie v okolí strednej Ameriky je opradené legendami o pirátoch. A ani tie nie sú úplným výmyslom. Historici odhadujú, že Kokosový ostrov, obľúbený pirátmi, ukrýval v 16. storočí naozajstné cennosti a to bolo dôvodom prečo ho ďalší piráti zvykli navštevovať a hľadať na ňom poklady iných.

Niektoré však ostali dobre ukryté a podarilo sa ich objaviť až neskôr - pokladnica plná španielskych mincí či zlaté sošky. Našli sa aj ďalšie nápisy s nevyriešenými nápovedami. Súčasným hľadačom pokladov možno nedajú spať, na vstup na ostrov však treba mať povolenie z úradu v neďalekej Kostarike a je spoplatnený.

legendy-o-poklade-pitatijpg


Nepomýľte si tento ostrov ležiaci neďaleko Kostariky s Kokosovými ostrovmi v Indickom oceáne pri Austrálii...


puntarenas-kostarika-ostrovyjpg

Tropický Kokosový ostrov sa nachádza v Tichom oceáne, má rozlohu iba 24 km2 a je neobývaný. Tento ostrov sopečného pôvodu nájdete v španielčine pod názvom Isla del Coco. Správcom je mesto Puntarenas na západnom pobreží Kostariky, z ktorého sa dá na ostrov dostať približne za 36 hodín. 

V roku 1978 bol celý ostrov, ktorého vnútrozemie tvorí dažďový prales, vyhlásený za Národný park. Jeho vzácna príroda oddelená ďalej od pevniny zachovala množstvo vzácnych druhov zvierat aj rastlín a park je preto zahrnutý aj na zozname prírodného dedičstva UNESCO. Prístup na ostrov je kvôli chránenej prírode obmedzený. Vstup je dovolený iba s potrebným povolením, aby sa zamedzilo zhromažďovaniu lodí v okolí ostrova.

Kostarika

kostarika-pieskove-plazejpg


Kostarika, ku ktorej patrí aj Kokosový ostrov, je krajina známa rozľahlými dažďovými pralesmi, kaskádovými vodopádmi a sopkami. Žije tu mnoho vzácnych alebo ohrozených druhov živočíchov. Táto krajina strednej Ameriky má krásne dlhé piesočné pláže - z jednej strany ju obklopuje Karibské more a z druhej Tichý oceán. Administratívne patrí Kokosový ostrov do jednej zo siedmych provincií Kostariky -  Puntarenas. 

Puntarenas, najväčšia z provincií Kostariky, leží na západnej strane a zaberá takmer celé pobrežie krajiny pri Tichom oceáne. Dlhé pohorie tejto provincie lemuje pobrežie a vytvára tu malebné prostredie.

Návšteva Kokosového ostrova


Ak chcete Kokosový ostrov navštíviť, jednou z možností je prísť sem na kurz potápania dlhý niekoľko dní. Táto oblasť s priezračnou vodou je totiž vychýreným rajom pre potápačov, ktorí sem chodia pozorovať veľké morské druhy ako sú žraloky, raje, tuniaky a delfíny. Keďže na ostrove zatiaľ nedovolili postaviť ubytovanie pre turistov, v rámci potápačských plavieb sa počíta s prespávaním na palube lode.

zralok-ocean-blog-ochrana-prirodyjpg

Zlatý (kladivkový) trojuholník


Trojuholník kladivohlavých žralokov, prezývaný aj zlatý trojuholník, je oblasť v Tichom oceáne známa veľkými morskými druhmi a to najmä žralokmi. Ide o pomyselný trojuholník v strednej Amerike medzi Kokosovým ostrovom, súostrovím Galapágy a ostrovom Malpelo. Iba v okolí Kokosového ostrova sa nachádzajú stovky žralokov.  Navštíviť toto miesto je preto snom mnohých skúsených potápačov.

V Tichom oceáne sa na pobreží Severnej Ameriky nachádza tiež červený trojuholník. Je to oblasť kde sa zdržiavajú žraloky, ale aj tulene, vydry a uškatce. Červený trojuholník leží v okolí mesta San Francisco v americkej Kalifornii. 

Jurský park


Na tomto mieste plnom divokej prírody a vodopádov chceli natáčať film aj tvorcovia Jurského parku, ale povolenie kvôli obmedzenému prístupu na ostrov nedostali. Spisovateľ predlohy, podľa ktorej film točili,  totiž v knihe opisuje fiktívny ostrov plný dinosaurov a uvádza aj jeho vzdialenosť od pobrežia - tá súhlasí iba s jediným reálnym miestom, ktoré sa pravdepodobne stalo autorovou inšpiráciou - Kokosový ostrov. Producenti to ale nevzdali a vo filme predsa nájdeme aspoň zábery z diaľky.

Odkiaľ pochádza názov Kokosový ostrov?


O tom, kto prvý doplával na miesto ukryté v Tichom oceáne sa vedú dohady, ale jedno je isté - miestni námorníci tu vysadili rozľahlé palmové plantáže, aby sa počas svojej cesty po mori osviežili kokosovým mliekom, keď pôjdu okolo. Od 16. storočia sa na mapách objavuje ako Orechový a neskôr ako Kokosový ostrov.