Ako chrániť živočíchov v oceáne - aj zo Slovenska


Ako môžeme chrániť živočíchy v oceáne? Aj keď súhlasíte, že život v moriach a oceánoch treba ochraňovať, je možné, že si nedokážete v mysli vybaviť spojenie vás - tu na Slovensku - s oceánom. Tak čítajte ďalej...

1. Uvážené nakupovanie rýb a morských plodov


Často si neuvedomíme, že svojim nákupom podporujeme nielen firmy, ale aj hodnoty, za ktorými stoja. Preto každý, kto nakupuje produkty z lovu v moriach a oceánoch, rozhoduje zároveň aj o tom, ako bude so živočíchmi v mori zaobchádzané. Zistite si viac o postupoch výlovu firiem, ktoré podporujete svojim nákupom. Dajte prednosť spoločnostiam, ktoré aktívne podporujú myšlienku udržateľného rybolovu.

ostrov-ochrana-vodyjpg

2. Odpad, ktorý necháme pri vode


Rieky, moria a oceány sú prepojené. Väčšina obrovského množstva odpadu v oceáne, ktorý je pre zvieratá smrteľne nebezpečný, nepochádza z lodí, ale z brehov riek a morí a zo súše. Obaly, plechovky a všetko čo ostane z vychádzky k vode nevyhadzujte do vody, aby ste neohrozili živočíchy žijúce vo vode, či už ide o tečúcu vodu v rieke alebo stojatú vodu v jazere. Ryby a všetky ostatné vodné zvieratá predmet ľahko prehltnú, poraní ich, alebo sa do neho zakliesnia a nemôžu sa ďalej pohybovať. Zvláštnu opatrnosť treba venovať pri manipulácii s plastom alebo sklom.

refresco 3png

3. Výrobky z perál, koralov a morského života


Hľadači perál sa kedysi vo veľkom potápali, aby otvorili mušľu, v ktorej nájdu perlu. To, že sa v nejakej perla nachádza je však veľmi výnimočné – vznik perly spôsobuje cudzie teleso, ktoré mäkkýšovi prekáža. Perlorodky sa preto chovajú na farmách a ich sval je stále dráždený tak, aby vytváral materiál pre vznik novej perly. Červené koraly sú rovnako vo veľkom využívané na výrobu šperkov. Skúste sa preto zamerať na šperky a pamiatkové predmety, ktoré zároveň neohrozujú živočíchov v mori.

ekologicke-prostriedky-ochrana-vodyjpg

4. Domácnosť - postreky, prášky na pranie, čistiace prostriedky, kozmetika


V domácnostiach a záhradách používame postreky a chemické prostriedky, ktoré sa môžu dostať do spodnej vody a nepriamo tak prispievajú k znečisteniu väčších vodných plôch ako sú rieky, moria a oceány. V obchode dostať ekologické čistiace prostriedky na pranie oblečenia a umývanie podláh, kúpeľne, okien a mnohé ďalšie. To isté platí o kozmetike, ktorú používame na osobnú hygienu ako sprchové gély a šampóny. Látky v prírodnej kozmetike nenarúšajú citlivý ekosystém v riekach a moriach.

ekologicke-cistiace-prostriedky-cunovo-osobny-odber2png

5. Výber plavidla pri oddychu na vode


Počas oddychu pri vode a na dovolenke sa môžete prikloniť k aktivitám, ktoré najmenej znečisťujú životné prostredie a to plavenie sa na kajaku, vodnom bicykli, veslovacom člne. Ak sa chystáte na plavbu loďou, zistite si viac o spoločnostiach, ktoré poskytujú ekologické možnosti.

vodna-korytnacka-ochrana-vodyjpg

6. Podpora organizácií a šírenie informácií


Vo svete je množstvo organizácií, ktoré sa venujú ochrane života v mori a oceáne. Povedzte o ochrane morí a oceánov vašej rodine a známym, prípadne zdieľajte tento článok alebo náš blog cez sociálne siete.

www.ekoprostriedky.sk
unnamed - male logopng