Chcete nakupovať ekologicky? Pozrite si našich 6 tipov!

Ekologické nakupovanie


Materiál, ktorý vydrží


Výrobky z trvácich materiálov vydržia roky či desaťročia, pričom vyrobené boli len raz. Ich používaním tiež predchádzame zbytočnému hromadeniu odpadov. Miesto plastového riadu sa oplatí kúpiť nerezový, jednorazové utierky môžeme vymeniť za bavlnené. Sklo, bambus a keramika tiež vydržia veľmi veľa použití. Látková nákupná taška do ktorej priamo vložíme nakúpené veci tiež ušetrí množstvo zbytočných igelitových tašiek.

riady-setrne-nakupovanie-priroda-blogjpg

Výrobky zo Slovenska


Nákup miestnych výrobkov šetrí ovzdušie, do ktorého sa tak nedostane veľká časť látok z dopravných prostriedkov pri preprave vecí z iných častí sveta. Takýmto nákupom navyše podporíme domácich výrobcov. Zeleninu a ovocie dopestované v našom okolí môžeme kúpiť napríklad na trhu, alebo v predajniach s farmárskymi výrobkami. Nákupom handmade vecí od slovenských výrobcov, ktoré môžeme darovať blízkym na sviatok či na Vianoce, tiež ušetríme množstvo škodlivých látok v ovzduší spotrebovaných pri doprave. Druhou voľbou je uprednostniť európske výrobky pre tými, ktoré sa musia dovážať z iných kontinentov letecky alebo veľkými loďami cez more.

sviecka-bio-sojova-vosk-masazna-prirodna2png

Ekologické čistiace prostriedky


Výrobky vyrobené s prírodným základom obsahujú mnohonásobne menej umelých látok a ich používaním sa do vody a pôdy v našom okolí nedostane veľká časť chemikálií. Sú to napríklad prírodná kozmetika alebo ekologické čistiace prostriedky na upratovanie domácnosti. V prírodnejšej verzii dostaneme kúpiť prípravky na umývanie riadov, podlahy, okien, pracie prášky a aviváže alebo sprchový gél či šampón.

ekologicke-cistiace-prostriedky-cunovo-osobny-odber2png

Nákup z bazára a recyklované veci


Na internete nájdeme mnoho inzerátov, kde ľudia predávajú veci, ktoré už z rôznych dôvodov nebudú potrebovať a častokrát ich ani nepoužili. Takýmto spôsobom využijeme hotový výrobok, miesto nákupu ďalšej novej veci a navyše ušetríme peniaze. Môžu to byť napríklad nábytok, posedenie do záhrady, detská preliezka, či knihy. V obchode nájdeme tiež výrobky z recyklovaného materiálu, ktorý už raz bol použitý. Tie ušetrila materiál na výrobu úplne nového výrobku a tiež predchádzajú zbytočným haldám odpadu. Recyklovaním papiera môžu vzniknúť zošity, obálky či napríklad toaletný papier.



Recyklovanie odpadu z nákupu


Váš nákup bude šetrný k prírode, ak obaly po použití odhodíte do triedeného odpadu. Použitý papier alebo krabicu do kontajnera s papierom a napríklad nádobky od jogurtu či igelitové vrecká do plastov. Pokiaľ ide o vytriedenú elektroniku, skúste vyhľadať najbližšieho predajcu vo vašom okolí alebo ju odneste späť do obchodu, kde už vedia, ako s ňou ďalej naložiť.


Menej vecí ušetrí materiál a energiu


Na výrobu každého výrobku je potrebný materiál a vyrobená energia. Nakupovať veci premyslene je ďalším krokom, ako môžeme prispieť k šetreniu prírody. Ťažba každého materiálu totiž znečisťuje prírodnú oblasť, v ktorej prebieha. Ďalej ušetríme energiu potrebnú na spracovanie výrobku - napríklad vysoká teplota alebo elektrina pre stroje. Táto energia napríklad na výrobu plastov zvykne byť tepelná a počas jej výroby elektráreň do ovzdušia vypúšťa škodlivé látky. V neposlednej rade ušetríme ovzdušie od látok spojených s dopravou výrobkov priamo na pulty predajní.

www.ekoprostriedky.sk
unnamed - male logopng