Chránený mustang - do Ameriky ho priniesli moreplavci

 
Keď sa celé stádo mustangov rozbehne, urobí kopytami veľký hluk. Kone bežia tesne vedľa seba, bez veľkých medzier a od nôh sa im zdvíha rozvírený kúdol prachu. Z takéhoto úkazu vychádza navôkol dych-vyrážajúca sila a sloboda. Tieto kone sa pred niekoľkými storočiami vrátili k životu vo voľnej prírode.

Španielskych predkov mustanga priniesli do Ameriky moreplavci

Španielski dobyvatelia boli už v 16. storočí natoľko schopnými moreplavcami, že si do Ameriky so sebou dokázali doniesť aj kone. V tej dobe boli vyšľachtené v ich domovskej krajine. Niektoré tieto kone od španielskych dobyvateľov buď utiekli alebo ich oni sami púšťali do prírody, v časoch keď sa o nich nemohli starať. Voľné kone sa v prírode krížili s koňmi pôvodných obyvateľov Ameriky. Týmto krížením vzniklo plemeno, ktoré má svoje vlastné znaky. Mustang teda nie je iba pomenovanie pre kone žijúce voľne v oblasti severnej Ameriky.


Existujú ešte dnes divé kone vo svete?

Aj keď mustangy dnes žijú v prírode tak, ako kedysi kone pred 10 000 rokmi, pomenovanie „divé“ nie je výstižné, pretože ich predkami boli domáce, šľachtené kone. Pokiaľ ide o mustanga, lepší výraz by bol zdivený alebo voľne žijúci kôň. Jediné divé plemeno, ktoré aj dnes žije v prírode a nebolo zdomácnené, je totiž v súčasnosti kôň Przewalského v Mongolsku.

mustang-kon-amerika-blog-ochrana-vody-zaujimavosti3jpg

Oblasti, v ktorých sa dá mustang vidieť

Na miestach, kadiaľ v 19. storočí počas zlatej horúčky prechádzali odvážlivci hľadajúci zlato, sa nachádza mesto Virginia. Obklopuje ho pohorie Virginia Range v Nevade. To sa nachádza na západe USA, približne 400 kilometrov od San Francisca v Kalifornii. Na fotkách ho ľahko spoznať podľa mustangov ktorí stoja v obklopení pustej prírody, kým v pozadí vidno zasnežené vrcholky hôr. Medzi ďalšie miesta kde sa dá mustang zahliadnuť patria vysočiny v severnejších štátoch Montana a Wyoming. Na opačnom, východnom pobreží, žije mustang v štátoch Severná Karolína a Maryland, alebo v Novom Škótsku v Kanade.

mustang-kon-amerika-blog-ochrana-vody-zaujimavostijpg

Život na vysočine

Mustangy sa zdržiavajú v oblastiach, kde majú ľahký prístup k vode. Stádo niekedy tvoria dva alebo tri kone a inokedy je ich v stáde viac ako desať. Väčšinu času sa pasú na tráve a popri tom prekonajú niekoľko kilometrov denne. Niekedy sa k sebe viacerí privinú a oddýchnu si alebo pospia. Keď sa mladí žrebci začnú spolu hrať a zlepšovať svoje schopnosti, z diaľky to môže vyzerať ako nebezpečný súboj. Stravujú sa tak, ako to robili ich predkovia pred niekoľkými tisíckami rokov. Pasú sa na pastvinách celé hodiny a na hľadanie potravy im slúžia oči a nos. V zime nohami hrabú do snehu aby odkryli rastliny pod ním. Na amerických pláňach majú obmedzené územie na ktorom sa môžu zdržiavať, preto sa presúvajú stále tými istými kilometrami tam aj naspäť. Od polovice 20. storočia je mustang chránený zákonom.
unnamed - male logopng