Dezinfekcia a čistenie domácnosti s ekologickými prostriedkami: ako na to?

V dnešnom svete sa čistota a hygiena stali kľúčovými témami, najmä v súvislosti s pandémiou a zvýšeným povedomím o šírení infekcií. S tým súvisí aj významný nárast dopytu po dezinfekčných výrobkoch, ako sú dezinfekčné gély, spreje, utierky a podobne. Tento nárast dopytu je pochopiteľný, keďže ľudia sa snažia chrániť pred chorobami a udržiavať si čisté prostredie okolo seba. 

S týmto nárastom dopytu sa však objavujú aj obavy z environmentálnych a zdravotných dopadov priemyselných dezinfekčných a čistiacich prostriedkov. Niektoré môžu obsahovať chemikálie, ktoré môžu byť škodlivé pre životné prostredie a zdravie ľudí.  

Vzhľadom na tieto obavy sa stále viac ľudí obracia k alternatívnym riešeniam, ako sú ekologické dezinfekčné prostriedky, ktoré sa vyrábajú z prírodných zložiek a majú nižšiu environmentálnu stopu. Ak aj vás zaujíma dezinfekcia a čistenie domácnosti ekologickými prostriedkami, máme pre vás niekoľko tipov.

Flat lay cleaning products arrangement
Fotka od Freepik

Ekologické alebo “zelené” čistiace prostriedky


Zelené čistenie začína už pri výbere čistiacich prostriedkov, ktoré sú lepšie pre ľudí aj pre planétu. Prechod na ekologické čistiace prostriedky je dobrý nielen pre vaše zdravie, ale tiež zabraňuje uvoľňovaniu nepotrebných chemikálií do životného prostredia.  

Niektorí považujú za zelené ekologické čistiace prostriedky prípravky, ktoré si vytvoria sami alebo použijú suroviny zo špajze, ako sú sóda bikarbóna, ocot a citróny. Tie sa považujú za prírodné zelené čističe.  

Na trhu sa však objavuje čoraz viac čistiacich prostriedkov, ktoré neobsahujú chemikálie, zároveň sú skladované v biologicky rozložiteľných alebo recyklovateľných obaloch.


Prečo prejsť na ekologické čistenie?


Okrem spomínaného dopadu na životné prostredie, čistiace prostriedky obsahujúce chemikálie môžu spôsobiť akútne a chronické zdravotné stavy, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku používania čistiacich a dezinfekčných chemikálií. Tie môžu byť vdychované do pľúc alebo absorbované našou pokožkou.


Beautiful renovated furnished kitchen interior design

Fotka od Freepik

Môžu spôsobiť okamžité zdravotné problémy, ako je astmatický záchvat, alebo sa môžu hromadiť v tele počas dlhého časového obdobia v dôsledku častého používania a vystavenia účinkom. Stačí ich pravidelne používať pri čistení kúpeľne, nábytku v kuchyni, podlahy alebo pracovného prostredia. 

10 ekologických ekologických čistiacich prostriedkov


Zásobte sa týmito desiatimi produktmi a môžete vyčistiť takmer čokoľvek:

 

  • Biely ocot: Antimykotikum, ktoré zabíja mikróby a baktérie.

  • Jedlá sóda: Odstraňuje pachy a funguje ako jemný čistiaci prášok.

  • Bórax: Odstraňuje zápach, nečistoty a pôsobí ako protiplesňový a dezinfekčný prostriedok. Používajte opatrne v blízkosti detí a domácich zvierat.

  • Peroxid vodíka (3% koncentrácia): Netoxické bielidlo, odstraňovač škvŕn a dezinfekčný prostriedok.

  • Sódová voda: Odstraňovač škvŕn a leštidlo. 

  • Citrónová šťava: Netoxické bielidlo, odstraňovač mastnoty a škvŕn.

  • Tekuté kastílske mydlo: Univerzálny čistič, odstraňovač mastnoty a dezinfekčný prostriedok.

  • Kukuričná múka: Absorbuje rozliate kvapaliny na kobercoch.

  • Olivový olej: Pre lesk nábytku.

  • Čisté esenciálne oleje: Pridávajú príjemnú vôňu a niektoré majú aj antibakteriálne, protiplesňové alebo hmyz odpudzujúce vlastnosti.


Close-up hands holding serum

Fotka od Freepik

Tipy na domáce ekologické čistiace prostriedky


Teraz, keď už viete, že vám stačí nazrieť do komory a nájdete hneď niekoľko surovín, ktoré môžete využiť, poďme si povedať niečo o tom, ako pripraviť domáci čistiaci prostriedok. Tu je niekoľko inšpirácií, ako udržiavať domácnosť čistú.

Univerzálny čistiaci prostriedok

Univerzálny čistič je presne taký, ako napovedá názov – niečo, čo môžete použiť takmer na každý povrch.  

Zmiešajte 1/2 čajovej lyžičky sódy do práčky na pranie a kvapku tekutého mydla s 2 šálkami horúcej vody. Zmes nalejte do fľašky s rozprašovačom. Pretrepte, aby sa sóda rozpustila.

Čistiaci prostriedok na tvrdé podlahy

Tento domáci prípravok je vhodný takmer pre všetky tvrdé podlahy. Zmiešajte 1/4 šálky tekutého kastílskeho mydla a 1/2 šálky bieleho octa alebo citrónovej šťavy s 3,5 l teplej vody vo veľkom plastovom vedre. Do takto pripraveného roztoku ponorte mop a poutierajte podlahu.

Čistič skla

Aby sa vaše okná leskli, môžete jednoducho použiť sódovú vodu v spreji. Pridajte 1 lyžičku citrónovej šťavy na zvýšenie odmasťovacej schopnosti. Na dosiahnutie najlepších výsledkov môžete použiť froté bavlnenú handru.

Čistiace prostriedky na kúpeľňové povrchy

Môžete použiť vyššie odporúčané univerzálne čistiace prostriedky, alebo pre ešte jednoduchšie čistenie kúpeľne použite sódu bikarbónu alebo bórax ako čistiaci prášok.  

Jemnejší čistiaci prostriedok dosiahnete zmiešaním 1/2 šálky sódy bikarbóny s dostatočným množstvom tekutého mydla. Môžete pridať 5–10 kvapiek esenciálneho oleja pre extra vôňu.

Čistič toalety

Nasypte sódu bikarbónu alebo bórax do záchodovej misy, prípadne nalejte do nej biely ocot a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Vydrhnite záchodovou kefou.

Čistenie vody v bazéne

Pri používaní bazéna je dôležité vyhnúť sa nadmernému znečisteniu vody. Preto sa oplatí bazén pred najväčším znečistením chrániť prikrytím plachtou alebo špeciálnym krytom.

 

Zaujímavosť: Vedeli ste, prečo sa plávanie často označuje ako superšport?

 

Na bežné čistenie vody môžete použiť vitamín C alebo kyselinu askorbovú. Na 1 m³ tekutiny na čistenie bazéna použite približne 60 g prášku vitamínu C.

 

Soľ zas dokáže predĺžiť využiteľnosť vody o niekoľko dní. Jedlá sóda môže byť tiež prírodným riešením na čistenie mierne špinavej vody. Na väčší bazén bude potrebných asi 5 kg sódy bikarbóny.

Čistič rúry

Pokryte dno rúry jemnou vrstvou jedlej sódy, postriekajte vodou, až kým sóda nebude vlhká, a nechajte cez noc stuhnúť. Ráno zotrite vrstvu sódy bikarbóny, ktorá nasiakne nečistoty. Potom rúru umyte bežným spôsobom.

yellow powder on clear glass bowl

Fotka od  Pille R. Priske (www.unsplash.com)

Čistič kobercov

Ak chcete vyčistiť a dezinfikovať koberec, skúste zmiešať 1/2 šálky sódy bikarbóny, 1 šálku bóraxu a 1 šálku kukuričnej múky. Zmes posypte na koberec a rozotrite handričkou. Nechajte niekoľko hodín pôsobiť a potom povysávajte.  

Na odstránenie škvŕn z koberca môžete zmiešať 1/4 šálky tekutého kastílskeho mydla a 1/3 šálky vody. Potrebujete penu, takže pokojne môžete zmes zmiešať v mixéri. Penu rozotrite na koberec a nechajte niekoľko minút pôsobiť, potom škvrnu vydrhnite kefou alebo čistou handrou. Rôzne druhy škvŕn, ako sú káva, víno alebo džús, dokáže odstrániť aj sódová voda.

Odstraňovač plesní

Zmiešajte 1/2 šálky peroxidu vodíka alebo bieleho octu s 1 šálkou vody. Nastriekajte na pleseň a neoplachujte. Odporúčame tiež ošetriť pleseň zmesou 2 lyžičiek čajovníkového oleja a 2 šálok vody.

Leštidlo na drevo

Na leštenie dreveného nábytku použite olivový olej, ktorý nanesiete na handričku z mikrovlákna. Rozotrite.

Ekologické čistiace prostriedky na trhu


Ekologický. Zelený. Udržateľný. Tieto a niekoľko ďalších výrazov môžete nájsť na balení komerčných čistiacich prostriedkov. Ako však viete, či tieto prípravky sú naozaj ekologické?

environmental conservation in the garden for children

Fotka od Jcomp ( Freepik)

Aby spotrebitelia rozoznali skutočne ekologické prostriedky od prípravkov ukrývajúcich v receptúre škodlivé chemikálie, v roku 1991 sa zaviedla celoeurópska značka Ecolabel.

 

Ecolabel je certifikované označenie Európskej únie, ktoré sa udeľuje produktom a službám, spĺňajúcim vysoké environmentálne normy. Toto označenie má za cieľ uľahčiť spotrebiteľom identifikáciu ekologickejších a zdravších produktov.

 

Preto, ak vás táto téma pohltila a usilujete sa zmeniť svoj životný štýl na ekologický, praktickým tipom, ako žiť ekologickejšie, je kupovať produkty so značkou Ecolabel.

 

Od marca 2022 sa ňou označuje už cca 90 000 produktov a služieb v 24 rôznych kategóriách, od detského oblečenia a čistiacich prostriedkov, až po elektronické displeje, farby, šampóny, drevené podlahy, kopírovací papier alebo turistické ubytovanie.


Bezpečná manipulácia a likvidácia čistiacich prostriedkov

Používanie aj likvidácia čistiacich prostriedkov – vrátane tých prírodných – by sa mala robiť opatrne. Tu je niekoľko tipov:

 

●     Hygienické opatrenia: Zabráňte šíreniu choroboplodných zárodkov používaním čistých utierok v každej časti domu. Pravidelne ich vymieňajte, perte pri dostatočne vysokých teplotách a nechajte úplne vyschnúť na vzduchu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu infekcií.

●     Správne dávkovanie a skladovanie: Dodržiavajte odporúčané dávkovanie čistiacich prostriedkov, aby ste minimalizovali ich nadmerné používanie, čím chránite podzemnú vodu. Skladujte produkty v súlade s pokynmi v uzavretých nádobách.

●     Prevencia proti plesniam: Pravidelné vetranie miestností môže znížiť vlhkosť a predchádzať rastu plesní. Ak je to možné, vyhnite sa použitiu chemických odstraňovačov plesní, pripravte si domáci odstraňovač plesní.

●     Recyklácia a znovupoužitie: K ekologickému spôsobu bývania patrí aj domácnosť bez odpadu. Preto prázdne obaly od čistiacich prostriedkov recyklujte. Zvážte možnosť ich opätovného naplnenia čistiacimi prostriedkami alebo znovupoužitia na iné účely, čo prispieva k zníženiu odpadu a environmentálnemu osohu.

●     Likvidácia nádob: Nádoby likvidujte v súlade s pokynmi uvedenými na ich obale, čo môže zahŕňať recykláciu, zneškodnenie alebo iné metódy, aby sa minimalizovalo riziko pre životné prostredie a ľudské zdravie.

Ekologické čistenie domácnosti a minimalizmus


Ekologický pohľad na domácnosť a každodenný život má veľa spoločne aj s minimalistickým štýlom bývania. Ako sme už ukázali vyššie, stačí vám zopár univerzálnych čistiacich prostriedkov, aby ste dali do poriadku celú domácnosť. Ako viete aplikovať minimalizmus v bežnom upratovaní?

3d room decor with furniture in minimalist beige tones

Fotka od Freepik

Efektívny minimalistický štýl čistenia domácnosti

Ak je vaším cieľom pri upratovaní ušetriť čas a urýchliť celý proces, pravdepodobne budete chcieť prispôsobiť svoju upratovaciu taktiku tak, aby bola na prvom mieste efektívnosť. 

To môže znamenať monotasking (venovanie sa jednej konkrétnej úlohe naplno) pre maximálnu produktivitu, ponechanie ekologických čistiacich prostriedkov na jednom konkrétnom mieste, aby ste sa mohli hneď pustiť do upratovania, robiť si menej prestávok a pod.

Pokojný minimalistický štýl čistenia domácnosti

Ak nie je vaším cieľom upratovať tak rýchlo, ako je to v ľudských silách, ale namiesto toho nájsť spôsob, ako odstrániť stres a pocit frustrácie, ktoré sa s pravidelným upratovaním spájajú, chce to popremýšľať o spôsoboch, ako zmeniť stresujúce upratovanie na pokojnú aktivitu.

 

Tip: Viete, ako na život bez zbytočností a ako na minimalistické bývanie?

 

Mohlo by to vyzerať tak, že budete používať ekologické čistiace prostriedky, do ktorých pridáte kvapku obľúbeného esenciálneho oleja, počas upratovania si pustíte hudbu alebo podcast, zapálite sviečky a budete si robiť časté prestávky.

Minimalistický štýl čistenia domácnosti s vysokým výkonom

Možno vaše upratovanie nie je o rýchlosti alebo o navodení príjemnej atmosféry, ale o tom, aby vaše upratovanie bolo čo najdôkladnejšie a najefektívnejšie. V tomto prípade budete chcieť prispôsobiť svoje minimalistické čistenie tak, aby bolo mimoriadne efektívne.  

Môže to vyzerať tak, že upratujete jednu miestnosť po druhej, kým nebude každý priestor dokonale čistý, pričom použijete prípravky, vďaka ktorým dosiahnete očakávaný výsledok. Počítajte však s tým, že takýto štýl upratovania vám zaberie viac času.

Ekologické čistiace prostriedky na pracovisku


Vytvorenie pracoviska šetrného k životnému prostrediu je kľúčovým krokom k udržateľnej budúcnosti. Zapojenie zamestnancov do iniciatív ekologického čistenia je skvelý spôsob, ako dosiahnuť tieto ciele.


Person taking care of office cleaning

Fotka od Freepik

Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete poučiť vašich zamestnancov o výhodách ekologického čistenia a podporiť ich zapojenie.

Zlepšenie kvality vzduchu

Vysvetlite svojim zamestnancom, že ekologické čistenie môže výrazne prispieť k zlepšeniu kvality vzduchu v ich pracovnom prostredí. Poukážte na to, že používanie ekologicky šetrných čistiacich prostriedkov a pravidelné vetranie môžu znížiť množstvo škodlivých chemikálií a výparov vo vzduchu, čo zlepšuje celkovú kvalitu ovzdušia a znižuje riziko alergií a respiračných problémov.

Zníženie zdravotných rizík

Tak ako informujete svojich zamestnancov o nevyhnutnosti a výhodách používania ochranných pomôcok a doplnkov, poučte ich o tom, že ekologické čistenie môže znížiť ich vystavenie škodlivým chemikáliám, ktoré sú bežne prítomné v tradičných čistiacich prostriedkoch.  

Poukážte na to, že tieto chemikálie môžu spôsobovať podráždenie pokožky, dýchacie problémy a dokonca aj vážne ochorenia, ako sú napríklad rakovina.

Podpora jednoduchých činností

Podporte zapojenie svojich zamestnancov do jednoduchých činností, ktoré prispievajú k udržateľnosti pracoviska. Vytvorte jasné pokyny pre správne triedenie odpadu na recykláciu. Zabezpečte dostupnosť recyklačných nádob a jasné označenia, aby bolo triedenie odpadu jednoduché a pohodlné.

 

Iniciatíva na používanie opakovane použiteľných fliaš na vodu môže významne znížiť množstvo plastového odpadu, ktorý sa každý deň vyprodukuje.


Na záver


Ekologické čistiace prostriedky do domácnosti môžu byť bezpečnejšou voľbou pre životné prostredie a zdravie ľudí v porovnaní s ich tradičnými “nezelenými” ekvivalentmi.

 

Pri výbere ekologických čistiacich produktov je dôležité pozorne si prečítať zoznam zložiek a vyhľadávať tie, ktoré sú netoxické, zároveň sú biologicky odbúrateľné a neobsahujú farbivá a vône.

 

Je však dôležité mať na pamäti, že označenie "zelené" neznamená automaticky úplnú bezpečnosť, a preto je stále dôležité dodržiavať preventívne opatrenia pri používaní a skladovaní týchto produktov.

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

 

Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom, PPC reklamou.