Hlboké nórske fjordy, polárna žiara, aj severské zvieratá


V okolí mesta Stavanger na juhu Nórska sa dovtedy súdržné pobrežie začína rapídne členiť. Odtiaľto ho celé až po severný cíp krajiny zdobia väčšie aj menšie ostrovčeky a jedinečné morské zálivy, ktoré Nórsko preslávili - fjordy. Takúto prírodu typickú pre severnú Európu však nájdeme aj v Severnej Amerike alebo aj na úplne odlišných rovnobežkách napríklad v Čile alebo na Novom Zélande...

Ak by ste do mesta Stavanger prišli počas leta, budete potrebovať tričko, sveter alebo mikinu a jarnú nepremokavú bundu. Aj v najteplejších mesiacoch v roku je tu kvôli blízkosti s Atlantickým oceánom totiž priemerná teplota len okolo 15°C. Historické centrum mesta Stavanger, ktoré na tomto mieste stojí už od stredoveku, je plné tisícok tradičných bielych drevených domov.

stavanger-blog-ochrana-vody-zaujimavosti-norsko-fjordyjpg

Hlboké nórske fjordy

Romantický prístav s nízkymi domčekmi na pobreží mesta je bodom, kde sa stretávajú lode vyrážajúce na plavbu na sever k fjordom. V Nórsku ich pritom nájdete viac ako tisíc. Sú to kľukaté ľadovcové údolia siahajúce od mora do vnútrozemia, ktoré časom pri oteplení zaplnila morská voda. Vďaka ich rozsiahlej hĺbke ich ľahko splavujú aj veľké lode. Aj keď pohľad na ne pripomína skôr pokojnú hladinu jazera, vypĺňa ich slaná voda. Prvý sa nachádza hneď neďaleko a je ním Lysefjord. Jeho názov, v preklade svetlý fjord, opisuje farbu žuly naokolo. Tá sa nachádza na priľahlých majestátnych skalách, ktoré siahajú až do výšky 1000 metrov.

lysefjord-norsko-cestovane-blog-ekologicke-cistiace-prostriedkyjpg

Smerom ďalej na sever ležia aj iné známe fjordy a to napríklad najužší fjord na svete, Nærøyfjord, ktorý na šírku v niektorých miestach meria iba 250 metrov. Dôležitou námornou cestou bol v čase vikingov najdlhší fjord - Sognefjord.  K najznámejším miestam v Nórsku patrí určite aj fjord Geirangerfjord. Vodopád nazvaný Sedem sestier tu z veľkej výšky padá rovno do mora a kvôli jedinečnej prírode je tento fjord zahrnutý aj na liste svetového dedičstva UNESCO.

Polárna žiara

Nórske fjordy nelákajú iba nadšencov dych-vyrážajúcej prírody, ale turisti sem každoročne prichádzajú sledovať aj iný fenomén a tým je polárna žiara, alebo latinsky aurora borealis . To, či tento svetelný úkaz na oblohe uvidia sa ale zaručiť nedá. Najlepšie obdobie na spozorovanie farebného divadla je v chladných mesiacoch od septembra do marca. Veľa krát sa ale ukáže až o okolo polnoci...

polarna-ziara-norsko-aurora-blogjpg

Severské zvieratá

Prírodu na juhu krajiny nerobia výnimočnou iba začínajúce fjordy, ale aj národné parky vo vnútrozemí. Symbolom Nórska je síce exotický lev vyobrazený aj na erbe, ale toho tu pochopiteľne v prírode žiť nenájdete. Voľne tu za to žijú dve typické severské zvieratá a to los a sob. Los je na rozdiel od soba väčší a jeho parožie sa môže rozpínať až do šírky 1,5 metra. Pokiaľ ide o soby, v týchto národných parkoch žije najväčšie stádo v Európe a celkovo je jedným z najpočetnejších na svete.

norsko-prirod-zvierata-fjordyjpg

www.ekoprostriedky.sk
unnamed - male logopng