Jednoduché spôsoby, ako šetriť vodu cez tieto veľkonočné sviatky!

1.     Oblievačka na Veľkonočný pondelok

Cez tohtoročné sviatky môžeme minimalizovať množstvo vody, ktoré minieme pri oblievaní na Veľkonočný pondelok a zmeniť ho už len na symbolické. Tu vám predstavíme dobrý dôvod, ktorý vám ukáže, že držať sa horkokrvne tradícií nie je prospešné pre prírodu. Okrem toho, že oblievanie samotné míňa vodu, táto čistá použitá voda vyliata napríklad do vane bude ďalej putovať do čističky, kde sa zmieša s vodou, ktorá už obsahuje chemikálie a takto sa znehodnotí. No nie je to škoda? 

2.     Rozmrazte jedlo, ktoré budete variť - v chladničke

Najšetrnejší spôsob k spotrebe vody je vybrať jedlo, ktoré sa chystáte pripraviť z mrazničky a dať ho na jeden-dva dni do chladničky. Tam sa pri vyššej teplote ako v mrazničke postupne začne rozmrazovať a to bez zbytočného zalievania vodou. Dobrú chuť! 

Easter

3.     Umývanie riadov

Pokiaľ umývate riady po veľkonočnej oslave ručne, snažte sa znížiť množstvo tečúcej vody, prípadne nechajte riad hodinku odmočiť. Pre tých, ktorí používajú umývačku riadu máme tiež jeden tip – ak to tak už nerobíte, vždy počkajte, až sa naplní. Nezabudnite, že šetrnejšie pre prírodu sú ekologické čistiace prostriedky. Preto v obchode pohľadajte ekologické prípravky na umývanie riadu či tablety do umývačky na rastlinnej báze.

  Sagebrush emporium plates

4.     Veľkonočné upratovanie

Dnes už si ekologické prípravky na upratovanie šetrné k prírode nemusíte vyrábať sami napríklad z citrónu a octu, ale k dispozícii už máte také čističe, ktoré sú takmer celé vyrobené na rastlinnom základe – od prípravkov na okná, podlahy, čističov do kúpeľne, na vodný kameň, až po prášky a aviváže. Tieto výrobky sú šetrnejšie k ekosystému, do ktorého sa použitá voda vráti. 

5.     Varná kanvica

Mnoho z nás sa teší na poobednú kávu po sviatočnom veľkonočnom obede. Napadlo vám, že aj tu sa dá šetriť vodou? Zohrejte iba toľko vody, koľko potrebujete. Zvyšná voda sa zbytočne vylieva do umývadla a pri ročnom pití kávy jej ostane viac ako dosť! Ak vám ale predsa ostane, použite ju do záhrady alebo na poliatie kvetov – takto aspoň nezabudnete.

  diminishing plants

6.     Úpravy v dome či byte

Počas sviatkov máte konečne čas pozrieť sa lepšie na fungovanie vodovodných kohútikov či toalety. To, čo kvapká alebo tečie bude potrebovať opravu. Navyše, taký nainštalovaný perlátor na vodovodný kohútik spôsobí nižší prietok vody a tým ju šetrí. Popozerajte, či nie je čas na výmenu sprchovej hlavice, moderné verzie zvyknú vo veľa prípadoch vyrábať tak, aby boli šetrnejšie k prírode. 

Prajeme Vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

www.ekoprostriedky.sk

unnamed - male logopng