Kanárske ostrovy - vytvorila ich podmorská sopka

Na pobreží Tenerife sa nachádzajú nezvyčajné tmavo-sfarbené pláže - niektoré čiastočky jemného čierneho štrku sa na slnku ligocú ako drahokamy, kým ich do mora odnesie prichádzajúca vlna. Nebyť vysokých útesov naokolo, bol by odtiaľto krásny výhľad na sopku Pico del Teide...

Odkiaľ pochádza názov Kanárskych ostrovov?


V súvislosti s ostrovmi ležiacimi pri západnom pobreží Afriky sa väčšine ľudí v mysli vybaví drobný žltý vtáčik - kanárik. Je to tak. Kanárik divý skutočne žije voľne na tomto území a práve po týchto ostrovoch dostal svoje pomenovanie. Historický názov Kanárske ostrovy však pochádza z iného slova. Podľa viacerých teórií bol odvodený z latinského „Insula Canaria" v preklade „Ostrov psov". O akých psov mohlo v minulosti ísť? Existujú dohady, že pod predstavou psa sa skrýva Tuleň mníšsky, kedysi žijúci v oblasti Stredozemného mora, ktorý sa zvykol vyskytovať aj v tejto oblasti.

kanarik-ostrovy-sopecne-kanarske-ostrovyjpg

Nie je ostrov ako ostrov


Pred miliónmi rokov sa niektoré ostrovy vo svete oddelili od pevniny a teraz ležia v mori alebo oceáne samostatne. Iné ostrovy, ako napríklad Kanárske - patriace k známym dovolenkovým letoviskám, ale nemajú s najbližšou pevninou nič spoločné. Vznikli samostatne, pôsobením sopky na dne mora alebo oceánu.

Ako vznikne sopečný ostrov?


Na morskom dne sa nachádza niekoľko tisíc sopiek, väčšina z nich je nedostupných, ukrytých hlboko pod hladinou. Sú aj také, ktoré vznikli v plytkej vode. Tie pri každej erupcii vyplavujú na povrch lávu, ktorú voda ochladí. Postupne každou ďalšou erupciou sa vďaka nánosu lávy podmorská sopka zväčšuje, až sa dostane na povrch plytkej vody. Takto vznikli okrem španielskych Kanárskych ostrovov napríklad ostrovy v Indonézii, Island alebo Havajské ostrovy, kde vrchol sopky vystupuje nad morskú hladinu. Vytváranie nových sopečných ostrovov môžeme pozorovať dodnes.

Kanárske ostrovy


Kanárske ostrovy sú reťazcom sopečných ostrovov ležiacich pri západnej Afrike v neďalekej blízkosti Európy. Obklopujú ich vody Atlantického oceánu. Do tejto skupiny patria od najväčšieho po najmenší ostrovy Tenerife,  Fuerteventura, Gran Canaria,  Lanzarote,  La Palma,  La Gomera,  El Hierro a La Graciosa. 

Poloha týchto ostrovov zaručuje, že počasie býva príjemné celoročne a rok čo rok si sem prídu oddýchnuť milióny turistov. Tí si užívajú nielen pláže a plachtenie, ale aj aktívny odpočinok a to napríklad bicyklovanie, potápanie a paraglajding. Z výletnej lode sa tiež dajú cielene pozorovať malé veľryby a delfíny.

lanzarote-ostrov-blog-ekologicke-prostriedky-skjpg

Tenerife


Ostrov Tenerife je najväčší a zároveň najviac zaľudnený spomedzi ostatných Kanárskych ostrovov.  Krištof Kolumbus si tu vraj pred jeho slávnou plavbou do Ameriky nabral posledné zásoby. Nachádza sa tu tretia najvyššia sopka sveta Pico del Teide. Táto sopka, zachytávajúca zrážky, delí ostrov na akési dve pomyselné podnebné pásma. Zatiaľ čo juh ostrova je suchý a horúci, severná strana je daždivejšia s vlhkejším podnebím. Na ostrove nájdete napríklad Monkey Park Tenerife, medzinárodnú stanicu pre ohrozené druhy opíc a iné primáty, aj botanickú záhradu.


Fuerteventura


Tento ostrov je známy piesočnatými plážami s tyrkysovým morom a vďaka tomu je vyhľadávaný turistami. Jeho názov v preklade znamená silný vietor. Tak ako aj na zvyšku Kanárskych ostrovov, aj tu ho využijú najmä surferi. Fuerteventura okrem 150 kilometrov romantických pláží ponúka aj pohľad do histórie. Malebné vnútrozemské mesto Betancuria, ktoré bolo kedysi hlavným mestom Kanárskych ostrovov, založili v 15. storočí Normani. Biele domy s drevenými balkónmi dnes pripomínajú stredovekú atmosféru ostrovov bez vystavaných hotelov a turistických atrakcií.

betancuria-spanielsko-kanarske-ostrovyjpg

Gran Canaria


Na ostrove Gran Canaria prekvitá rôznorodá príroda. Tento ostrov sa pýši nielen plážami, ale aj borovicovými lesmi, veľkými útesmi aj sopečnými útvarmi. Cez hornatý terén pretekajú viaceré vodopády. Známe letovisko Las Palmas je tu centrom cestovného ruchu a hlavnou zastávkou výletných lodí. Jeho historické centrum Vegueta je bohaté na koloniálnu architektúru či katedrály. Úzke uličky ukrývajú múzeá, galérie aj malé kaviarne. Ak v niektorej posedíte, kávu si pýtajte španielsku. Plantáž Finca los Castaños na ostrove Gran Canaria je totiž jedinou plantážou pre pestovanie kávy v Európe.

Lanzarote


Ostrov Lanzarote je výstižnou ukážkou sopečného ostrova. Okrem svetlých piesočných pláží sa tu nachádzajú aj pláže s čiernym pieskom, ktorý je kombináciou sopečných minerálov a čiastočiek vyhasnutej lávy. Skalnatá krajina národného parku Timanfaya vznikla sopečnými výbuchmi v 18. storočí. Celý park tvorí sopečná pôda a pripomína mesačnú krajinu. Jaskyňu Cueva de los Verdes vyformovala pred tisíckami rokov prúdiaca láva. Rýchlo ochladená horná vrstva lávy dnes tvorí strop jaskyne podobnej tunelu. Takéto lávové tunely nájdeme napríklad aj na Havaji alebo Sicílii.

cueva-de-los-verdes-lanzarote-ostrov-jaskyna-sopecny-tuneljpg

La Palma


Jednou z hlavných atrakcií tohto Kanárskeho ostrova je turistika po veľkej sieti chodníkov a trás, ktoré križujú rozmanitú krajinu. Divoká príroda ostrova zahŕňa sopečné oblasti, borovicové a vavrínové lesy, ale aj hrebene kopcov, hlboké rokliny či pobrežné útesy. Podmorská príroda pri brehoch je rovnako pestrá, plná sopečných jaskýň, oblúkov a stien. Ostrov La Palma sa navyše považuje za jedno z najlepších miest na pozorovanie hviezd na svete. Na ostrove sa darí aj banánovníkom a pestujú sa tu na početných farmách. 

La Gomera


Pre tento zelený ostrov sú typické tmavé sopečné pláže, vlhký les a početné turistické chodníky naprieč sopečným pohorím. Z najvyššieho miesta ostrova, Alto de Garajonay, je počas pekného počasia výhľad na zvyšok ostrova, a tiež ostrovy La Palma, El Hierro a Tenerife. Za veľmi dobrých podmienok sa dá niekedy dokonca zahliadnuť aj ostrov Gran Canaria. 

El Hierro


Ide o najzápadnejší ostrov, ktorý je vyhľadávaný najmä kvôli výstupom a turistike. Aj keď má niekoľko menších pláží, na mnohých miestach je more ťažšie prístupné. Pozo de las Calcosas je pôvabná malá dedinka na severe ostrova a pozostáva z rybárskych domov postavených zo sopečného kameňa. Toto miesto tiež ponúka návštevníkom možnosť ponoriť sa do dvoch pokojných prírodných bazénov ležiacich vedľa divokého Atlantického oceánu. 

La Graciosa


Malý ostrov susediaci so severom Lanzarote má iba necelých 30 štvorcových kilometrov. Postavenie samostatného ostrova získal až v roku 2018. La Graciosa je ďalším zaujímavým príkladom sopečnej krajiny. Na rozdiel od niektorých iných Kanárskych ostrovov je bez zelenej vegetácie. Najlepším prostriedkom na prepravu po cestách je tu bicykel, ktorý sa dá ľahko požičať priamo na ostrove. 

Úradný jazyk


Ostrovy po roku 1479 prevzalo pod svoju správu Španielsko, ale dnes vystupujú ako samostatný región Španielska aj vďaka vlastnému parlamentu. Úradným jazykom je tu preto španielčina. Domáci sa tu navzájom dohovoria španielskym dialektom.

narodny-park-el-teide-tenerifejpg

Sopka Pico del Teide


Sopku Pico del Teide (v preklade „Pekelná hora") na ostrove Tenerife, ktorá od dna Atlantického oceánu až po jej vrchol meria viac ako 7000 metrov, možno zahliadnuť aj z ostatných Kanárskych ostrovov. Keď rátame aj výšku pod hladinou vody, je treťou najvyššou sopkou na svete. V
 zime ju zvrchu zakrýva sneh. Nájdete ju pod rôznymi názvami napríklad aj Mount TeideEl Teide či  Teide Peak. 

Španielska sopka sa v súčasnosti považuje za spiacu.  Pico del Teide je teda aktívna sopka, ktorá momentálne nejaví známky erupcie. Je teda možné, že v budúcnosti sa ešte prebudí. To však neznamená, že nejaví žiadne známky činnosti. Pri samotnom vrchu a aj v jeho okolí môžeme zachytiť plyny ako napríklad sírovodík alebo oxid uhličitý. K poslednej erupcii s lávou vytekajúcou na povrch prišlo v roku 1909. Nebolo to však zo samotného vrcholu, ale z bočného prieduchu, ktorý sa volá El Chinyero a nachádza sa na severozápad od vrcholu.

Národný park Teide na ostrove Tenerife


Činnosť sopky sa po stáročia svojej aktivity podpísala pod jedinečnú prírodu národného parku, ktorý vznikol v jej okolí. Farby rozľahlej pustej zeme sa striedajú od červenej po hnedú až čiernu a iba kde tu sa objavia rastliny. Tento typ krajiny dostal výstižnú prezývku „mesačná krajina". Celý park je uvedený na zozname pamiatok UNESCO ako príklad vzniku sopečného ostrova.

korytnacka-sopecne-ostrovy-plaz-blogjpg

Zvieratá a rastliny na ostrovoch


Pri ostrovoch sa zdržiava jedna z najväčších korytnačiek Kareta obyčajná. V oceáne sa mihnú chobotnice, morské koníky, medúzy, kraby, mäkkýše, morské hviezdice či koraly. V korunách stromov okrem kanárika možno zahliadnuť rôzne africké a európske druhy vtákov. Ďalšie zvieratá ktoré žijú priamo na ostrove sú viaceré druhy jašteríc, myši alebo ježkovia. Datľová palma, známa po celom svete, rastie na Kanárskych ostrovoch ako pôvodný druh.

www.ekoprostriedky.sk

unnamed - male logopng