Pleseň na stene alebo na čalúnení? Poradíme vám, ako sa jej efektívne zbaviť

Pleseň je problém, ktorý môže postihnúť takmer každú domácnosť a jej prítomnosť nielenže narúša pohodu u vás doma, ale môže tiež predstavovať vážne zdravotné riziko. Pravdepodobne ste sa s plesňou stretli na rôznych plochách — od stien a stropov až po textílie a kuchynské povrchy. Dôvodov jej vzniku je niekoľko, vrátane nadmernej vlhkosti, nedostatočnej ventilácie a výkyvov teploty, ktoré plesniam vyhovujú.

 

Našťastie existujú účinné metódy, ako sa s touto neželanou návštevou vysporiadať. V tomto článku sa pozrieme na osvedčené techniky a prostriedky, ktoré vám pomôžu odstrániť pleseň z rôznych povrchov vo vašej domácnosti. Niekoľko riadkov venujeme aj prevencii.

Zdravý a pohodlný domov


Domov, sladký domov! Domov je miesto, kde sa cítite najlepšie, je to vaše útočisko, bezpečný prístav a oáza pokoja. Aby to však naozaj bola pravda, je potrebné, aby ste pre to niečo urobili.

 

Na to, ako sa u vás doma cítite, má veľký vplyv aj kvalita vzduchu. Kvalita vzduchu má zásadný vplyv nielen na vašu pohodu, ale aj na vaše zdravie. Ak ste dlho vystavení znečistenému vzduchu, môže to viesť k rozvoju rôznych zdravotných problémov, od alergií a astmy až po závažnejšie respiračné ochorenia.

 

Preto je dôležité miestnosti pravidelne vetrať, aby ste zabezpečili prísun čerstvého vzduchu. Ideálne je otvárať okná aspoň pár minút denne. Udržujte domácnosť čistú a bez prachu, pretože prach a nečistoty môžu tiež prispieť k zhoršeniu kvality vzduchu.

Top view of hand scrubbing dirt with sponge

 

Pri zariaďovaní domova je dobré vyberať farby a materiály bez škodlivých chemikálií, ktoré môžu zhoršovať kvalitu vzduchu. Pridajte do svojho domova zelené rastliny. Niektoré rastliny dokážu zlepšiť kvalitu vzduchu, pretože absorbujú škodliviny a produkujú kyslík.

 

Pravidelné vetranie je tiež účinný spôsob, ako bojovať s vlhkosťou. V prostredí s vysokou vlhkosťou sa často objavujú plesne. Udržujte vlhkosť v domácnosti pod 60 % pomocou odvlhčovačov alebo ventilácie. Pravidelne kontrolujte miesta, kde sa môže hromadiť vlhkosť, ako sú kúpeľne alebo kuchyne.

 

Obzvlášť pozorní buďte pri plánovaní a realizácii rekonštrukcie. Či už renovujete kuchyňu alebo kúpeľňu, je tu pár vecí, ktoré môžete urobiť ako prevenciu pred tvorbou plesní. Na čo si dať pozor pri rekonštrukcii kúpeľne a kuchyne?

Girl washing hands in sink
Image by Freepik

 

Aj po rekonštrukcii je potrebná pravidelná kontrola potrubí, stien a okien, aby ste predišli únikom vody a vlhkosti. Ak sa objaví pleseň, je dôležité ju okamžite odstrániť, pretože môže negatívne ovplyvniť vaše zdravie.

Ako plesne ovplyvňujú naše zdravie a celkovú pohodu?

Plesne sú mikroskopické huby, ktoré rastú v prostredí s vysokou vlhkosťou a nedostatočným vetraním. Môžu sa objaviť na stenách, strope, podlahách a dokonca aj na nábytku, ak sú podmienky pre ich rast priaznivé. Plesne môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, ako sú:

 

  • Alergické reakcie: Mnoho ľudí je na plesne alergických, čo môže viesť ku čkaniu, kýchaniu, podráždeniu pokožky alebo dokonca astmatickým záchvatom.

  • Respiračné problémy: Ak ste dlho vystavení plesniam, môžu sa zhoršiť vaše existujúce dýchacie ťažkosti, alebo sa rozvinúť nové respiračné ochorenia.

  • Nepríjemný zápach: Plesne majú špecifický, nepríjemný zápach, ktorý môže znížiť pocit pohodlia v dome.

Ako vzniká vlhkosť v domácnosti?

Plesne sú nepríjemným spoločníkom v domácnosti, ktorý nielenže kazí estetický vzhľad, ale môže byť aj zdravotným rizikom. Ich hlavným zdrojom je vlhkosť.

 

Prečo vzniká vlhkosť? Vlhkosť v domácnosti môže vzniknúť z rôznych dôvodov:

 

  • Kondenzácia: Keď sa teplý vzduch s vysokou vlhkosťou stretne s chladnými povrchmi, ako sú steny alebo okná, voda kondenzuje a vytvára kvapky. Toto je bežné v zime, keď sú teploty vonku nízke

  • Úniky vody: Poškodené vodovodné potrubia, nesprávne zaizolované strechy alebo balkóny umožňujú prenikanie vody do interiéru. Tieto úniky môžu byť často skryté, takže ich ťažko identifikovať.

a window with a bunch of green leaves on it
Image by Unsplash

  • Vysoká vlhkosť vzduchu: Každodenné činnosti ako varenie, sušenie bielizne vo vnútri alebo časté kúpanie a sprchovanie môžu zvyšovať úroveň vlhkosti. Ak vetranie nie je dostatočné, vlhkosť sa hromadí a môže spôsobiť rôzne problémy.
  • Pôda a okolité podmienky: Ak je váš dom postavený na vlhkej pôde alebo v oblasti s vysokou hladinou spodnej vody, môže to prispieť k vlhkosti v interiéri.
  • Zlá izolácia: Ak dom nemá dobrú izoláciu, môže to viesť k únikom tepla, čo zase zvyšuje riziko kondenzácie.

Identifikujte zdroj vlhkosti

Identifikácia zdroja vlhkosti, ktorý spôsobuje vznik plesní, môže byť jednoduchá, ak viete, na čo sa zamerať. Začnite tým, že skontrolujete viditeľné miesta, ako sú steny, stropy a podlahy. Hľadajte mokré škvrny alebo iné znaky plesne. Plesne často vznikajú v kútoch alebo okolo okien.

 

Vlhkosť môže preniknúť do domu aj cez praskliny v stenách, netesnosti v potrubiach alebo poškodené tesnenia okien a dverí.

 

Hromadenie vlhkosti môže spôsobiť aj zlá ventilácia. Venujte pozornosť aj vonkajším faktorom, ako sú dažde alebo topenie snehu, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie vlhkosti vo vnútri. Použite vlhkomer na zistenie úrovne vlhkosti. Ak je nad 60 %, je to priaznivé prostredie pre rast plesní.

 

Skontrolujte vlhkosť okolo vodovodných rúr, spotrebičov (napr. práčka, chladnička) alebo vykurovacích systémov. Ak si všimnete, že v určitých oblastiach sa plesne alebo vlhkosť objavujú pravidelne, môže to naznačovať dlhodobý problém, ktorý si vyžaduje odbornú pomoc.

Čistiace prostriedky na boj s plesňou

Na odstránenie plesne môžete použiť rôzne čistiace prostriedky. Ak sa zaujímate o životné prostredie, pravdepodobne dáte prednosť ekologickým prírodným čističom. V prípade opakujúcej sa plesne, alebo vtedy, ak ste vyskúšali všetky “babské” rady a nič nepomohlo, možno budete nútení siahnuť po komerčných čistiacich prostriedkoch.

Existuje množstvo produktov špeciálne určených na odstránenie plesní. Hľadajte také, ktoré obsahujú účinné látky proti plesniam, a postupujte podľa pokynov na obale. Účinný môže byť aj 3% peroxid vodíka. Nastriekajte ho priamo na postihnuté miesto, nechajte pôsobiť 10-15 minút a potom utrite.

person holding white ceramic mug
Image by Unsplash

Prírodné čistiace prostriedky

Ak dávate prednosť prírodným a neškodným čistiacim prostriedkom, prečítajte si ako sa zbaviť plesne na stenách bez použitia agresívnych čističov. Existuje mnoho prírodných prostriedkov, ktoré sú nielen účinné proti plesniam, ale aj šetrné k životnému prostrediu a vášmu zdraviu.

 

  • Biely ocot: Neriedený biely ocot je silný prostriedok proti plesniam. Nastriekajte ho priamo na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť aspoň hodinu, potom opláchnite. Môžete si pripraviť aj roztok z bieleho octu. Zmiešajte rovnaké diely bieleho octu a vody (1:1) a naneste tento roztok na postihnuté miesto. Nechajte ho pôsobiť niekoľko hodín, potom ho dôkladne vyčistite a osušte.

  • Pasta zo sódy bikarbóny: Zmiešajte 1 lyžicu sódy bikarbóny s vodou, aby vznikla pasta. Nanášajte ju na miesta postihnuté plesňou, jemne votrite a potom dôkladne opláchnite.

  • Tea tree olej: Zmiešajte 1 čajovú lyžičku tea tree oleja s 1 šálkou vody. Potom postriekajte na plesnivé oblasti a nechajte pôsobiť bez oplachovania.
  • Grapefruitový olej: Tento olej má antimikrobiálne vlastnosti. Zmiešajte 10 kvapiek grapefruitového oleja s 1 šálkou vody a aplikujte na postihnuté miesta.

  • Cesnak: Silné antibakteriálne a protiplesňové účinky má aj cesnak. Postihnuté miesto potrite strúčikom cesnaku. Nechajte pôsobiť a potom opláchnite.

  • Citrónová šťava: Vysoký obsah kyseliny citrónovej pomáha pri likvidácii plesní. Aplikujte čerstvú citrónovú šťavu na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť.

yellow lemon fruit beside clear glass bottle
Image by Unsplash

Bezpečnostné opatrenia pri odstraňovaní plesní

Pri odstraňovaní plesní je mimoriadne dôležité dodržiavať isté bezpečnostné opatrenia. Takto zabezpečíte zdravie členov domácnosti, minimalizujete riziko ďalších problémov a zabránite tomu, aby sa pleseň rozšírila do ďalších častí vášho domova.

 

Pred tým, ako sa pustíte do odstraňovania plesne, zaistite správne vetranie pracovného priestoru, Noste vhodné ochranné prostriedky na ochranu pred spórami plesní, ktoré počas práce narušíte. Nevyhnutné sú rukavice, ochranné okuliare a maska.

 

Noste košeľu s dlhým rukávom a dlhé nohavice, aby ste sa vyhli kontaktu plesne s vašou pokožkou. Ak je to možné, uzavrite miestnosť a odblokujte ju od zvyšku domu, aby ste zabránili šíreniu spór po celom dome. Zvážiť môžete aj prenájom vzduchového filtra HEPA. HEPA filtre dokážu zachytiť mikroskopické spóry plesní, ktoré sa môžu šíriť vzduchom počas čistenia postihnutých oblastí.

Ako odstrániť pleseň na stenách?


Najčastejším javom sú plesne na stenách. Sú bežným problémom, najmä v prostrediach s vysokou vlhkosťou. Tu je niekoľko krokov, ako sa zbaviť plesní na stenách:

 

  1. Odstráňte viditeľnú pleseň: Použite špachtľu alebo kefu na odstránenie viditeľných častí plesne. Použite starú suchú handričku z mikrovlákna a jemné utrite uvoľnenú pleseň a nečistoty z povrchu. Použitú handričku ihneď zlikvidujte tak, aby sa z nej nešírili spóry plesne (vložte ju min. do uzatváracieho vrecka.)
  2. Pripravte si roztok: Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a naneste ho na postihnutú oblasť. Nechajte pôsobiť 1 hodinu a potom ju zotrite. Môžete tiež zmiešať sódu bikarbónu s vodou a použiť ju na čistenie plesne.
  3. Komerčné prostriedky: Existujú aj špecializované čistiace prostriedky na plesne, ktoré sú dostupné v obchodoch. Dôkladne si prečítajte návod na použitie a chráňte si pokožku a dýchacie cesty.
  4. Opláchnite a nechajte vyschnúť: Po očistení opláchnite miesto čistou vodou a nechajte dôkladne vyschnúť.
  5. Naneste protiplesňový náter: Pred nanesením novej dekoračnej farby použite penetračný náter s protiplesňovými účinkami. Dôslední buďte aj pri výbere farby. Vyberte si farbu s protiplesňovými prísadami, najmä ak ide o miesto s opakujúcou sa plesňou.

    Man working on a wall with paint roller

Ako odstrániť pleseň zo sadrokartónu?

Odstránenie plesne zo sadrokartónu môže byť náročné, pretože sadrokartón je pórovitý materiál a pleseň sa môže rýchlo šíriť. Ako na to?

 

  1. Identifikácia oblasti: Skontrolujte, aký rozsah plesne sa nachádza na sadrokartóne. Ak je pleseň rozsiahla (viac než 1 m²), rozumnejšie by bolo zavolať profesionálnu službu na odstránenie plesne.
  2. Posúdenie poškodenia: Ak je pleseň prítomná len na povrchu sadrokartónu, môžete ju odstrániť čistiacimi roztokmi. Ak pleseň prenikla hlbšie do sadrokartónu alebo sa rozšírila na veľkú plochu, môže byť potrebné poškodený kus sadrokartónu vyrezať a vymeniť.
  3. Pripravte si roztok vody a bielidla: Zmiešajte 1 diel bielidla s 3 dielmi vody. Použite handru alebo mäkkú kefu a roztok naneste na postihnuté miesta. Nechajte pôsobiť 10-15 minút.
  4. Dôkladne vyčistite: Po uplynutí času handrou alebo špongiou odstráňte pleseň a vyčistite plochu.
  5. Opláchnite a vysušte: Po vyčistení plochu opláchnite čistou vodou a nechajte ju úplne vyschnúť. Na urýchlenie sušenia môžete použiť ventilátor alebo odvlhčovač.
  6. Ošetrenie proti plesniam: Po vysušení ošetrite plochu fungicídnym sprejom alebo roztokom, ktorý zabráni opätovnému rastu plesne.
  7. Oprava: Ak bolo potrebné sadrokartón vyrezať, nainštalujte nový kus a prebrúste ho do hladka. Na záver ho natrite farbou odolnou voči plesniam.

Ako sa zbaviť plesne v kúpeľni?

Prečo vzniká pleseň v kúpeľni? Plesne sa najradšej množia vo vlhkých a teplých prostrediach, akými sú práve kúpeľne. Potrebujú na to organické látky, ako sú zvyšky mydla, šampónov, odumreté kožné bunky a podobne.

a pink bathtub with a faucet and soap dispenser
Image by Unsplash

 

Ako sa zbaviť plesne?

 

  1. Odstráňte príčinu: Ako zabrániť vznikaniu plesní v kúpeľni? Po každom kúpaní alebo sprchovaní dôkladne vyvetrajte kúpeľňu. Otvorte okno alebo zapnite ventilátor. Po sprchovaní utrite všetky vlhké plochy suchou handričkou. Snažte sa udržiavať v kúpeľni čo najstálejší teplotný rozdiel oproti ostatným miestnostiam, aby nedochádzalo ku kondenzácii vodných pár.
  2. Čistenie: V drogériách nájdete široký výber prostriedkov proti plesniam. Dôkladne si prečítajte návod na použitie a chráňte si ruky rukavicami. Môžete použiť aj biely ocot, jedlú sódu alebo peroxid vodíka, ktoré nanesiete na postihnuté miesta a necháte pôsobiť.
  3. Špáry: Na čistenie špár medzi obkladačkami použite starú zubnú kefku.
  4. Opláchnite: Očistené miesta dôkladne opláchnite vodou a utrite do sucha.

Ako sa zbaviť plesne v podkroví?

Odstránenie plesní v podkroví je dôležité, pretože plesne môžu poškodiť stavbu a zhoršiť kvalitu vzduchu, čo môže mať vplyv na zdravie. Tu je jednoduchý návod, ako zatočiť s plesňou v podkroví:

 

  1. Identifikácia zdroja vlhkosti: Pleseň vzniká tam, kde je vlhkosť, preto je kľúčové identifikovať a odstrániť zdroj vlhkosti. Možné príčiny môžu byť:
    1. Netesná strecha – skontrolujte strechu a prípadné praskliny alebo diery.
    2. Zlá ventilácia – podkrovie musí mať dostatočný prístup vzduchu na cirkuláciu.
    3. Kondenzácia – môže vzniknúť pri nesprávnej izolácii alebo v prípade, že teplota v podkroví prudko kolíše.
  2. Mechanické odstránenie plesní: Ak je pleseň len na povrchu, môžete ju odstrániť mechanicky. Použite kefku alebo špachtľu na odstránenie plesne z pevných povrchov, ako sú steny a drevené trámy. Vyhoďte zasiahnuté materiály, ako sú izolácie alebo textílie, ak sú vážne postihnuté plesňou.
  3. Dezinfekcia postihnutých oblastí: Na odstránenie spór a zabránenie opätovnému rastu plesní môžete použiť nasledujúce riešenia:
    1. Bielidlo: Zmiešajte bielidlo s vodou (1:10) a naneste na postihnuté miesta. Dajte pozor, aby ste pri tom mali dobré vetranie.
    2. Ocot: Nastriekajte čistý ocot na plesnivé oblasti a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Potom povrchy pretrite čistou vodou.
    3. Protiplesňové prípravky: Na trhu sú dostupné špeciálne chemické prípravky určené na ničenie plesní.
  4. Zlepšenie ventilácie a izolácie: Po odstránení plesní je nevyhnutné zlepšiť vetranie a izoláciu podkrovia, aby sa zabránilo opätovnému vzniku plesní. Zvážte inštaláciu odvetrávacích otvorov alebo ventilátorov a zlepšenie izolácie, aby sa zabránilo kondenzácii tepla a vlhkosti.
  5. Monitorovanie stavu: Po vykonaní opatrení je dôležité pravidelne monitorovať podkrovie, aby ste si všimli prípadné známky vlhkosti alebo plesní čo najskôr.

Ako sa zbaviť plesne v pivnici?

Ak máte pivnicu, ktorá nie je dokončená, alebo sa používa zriedka, je tu vyššia pravdepodobnosť, že sa v nej objaví pleseň. Príčin môže byť niekoľko:

pair of mens brown leather shoes

Image by Unsplash

 

  • Vlhkosť: Môže byť spôsobená prenikaním podzemnej vody, nedostatočným vetraním, kondenzáciou alebo poruchami v odvodňovacích systémoch.
  • Nedostatočné vetranie: Zatuchnutý vzduch bez cirkulácie podporuje rast plesní.
  • Teplotné rozdiely: Výkyvy teploty spôsobujú kondenzáciu vlhkosti na stenách.

 

Ako sa zbaviť plesní:

 

  1. Odstráňte zdroj vlhkosti: Preskúmajte steny, podlahu a strop, či nenájdete miesta, kde preniká voda. Zaistite, aby boli všetky odkvapy, žľaby a odvodňovacie systémy funkčné. V prípade potreby použite odvlhčovač vzduchu.
  2. Odstráňte pleseň mechanicky: Odstráňte pleseň zo stien použitím vhodného čistiaceho prostriedku alebo roztoku, ktorý si pripravíte podľa návodu z tohto článku. Skontrolujte tiež dvere, okná a ďalšie oblasti. Všetky predmety, ktoré boli v kontakte s plesňou, dôkladne vyčistite alebo vyhoďte.

 

Inšpirujte sa: Po ošetrení dverí proti plesni je čas dodať im nový vzhľad. Viete, ako na renováciu dverí?

 

  1. Zabráňte opätovnému rastu: Po odstránení plesní natrite steny špeciálnym antibakteriálnym náterom. Plesne potrebujú organické látky na rast, preto pivnicu udržujte čistú a suchú.
  2. Preventívne opatrenia: Pravidelne kontrolujte pivnicu na príznaky vlhkosti a plesní. Používajte kvalitné izolačné materiály, ktoré zabránia prenikaniu vlhkosti. Zabezpečte správne odvodnenie okolia pivnice.
  3. Ďalšie rady:

○       Udržujte v pivnici stálu teplotu, aby ste znížili riziko kondenzácie.

○       Neskladujte v pivnici veľké množstvo predmetov, aby ste umožnili cirkuláciu vzduchu.

Ako odstrániť pleseň z dreva a nábytku?

Čistenie plesne z dreva môže byť náročné, ale je dôležité ju odstrániť, aby sa predišlo ďalšiemu poškodeniu a zdravotným rizikám. Tu je jednoduchý návod:

Close-up of hand wiping the wooden table with white napkin

Image by Freepik

  1. Suché čistenie: Ak je pleseň suchá, použite mäkkú kefku alebo handru na jemné odstránenie plesne z povrchu. Dávajte pozor, aby sa pleseň nerozšírila na ďalšie časti dreva.
  2. Príprava roztoku: Pripravte si roztok z bieleho octu a vody v pomere 1:1 alebo použite peroxid vodíka (3%) priamo na pleseň.
  3. Nanášanie: Namočte handru do roztoku a jemne vyčistite postihnutú oblasť. Dbajte na to, aby drevo nebolo príliš nasiaknuté vodou, čo by mohlo spôsobiť ďalšie poškodenie.
  4. Opakovanie čistenia: Ak pleseň pretrváva, naneste roztok znova a nechajte ho pôsobiť 10–15 minút. Potom oblasť dôkladne utrite suchou handrou.
  5. Sušenie: Po vyčistení nechajte drevo dôkladne vyschnúť. Použite ventilátor alebo odvlhčovač, aby ste urýchlili proces sušenia a zabránili opätovnému výskytu plesne.
  6. Brúsenie dreva: Ak je poškodenie väčšie, zvážte prebrúsenie postihnutých miest jemným brúsnym papierom. Po brúsení je dobré aplikovať ošetrujúci prostriedok, ktorý ochráni drevo pred vlhkosťou.
  7. Prevencia: Zvážte použitie ochranných impregnačných prostriedkov proti plesni, ako je napríklad ochranný olej alebo lak na drevo, ktorý pomáha drevo chrániť pred vlhkosťou a plesňami.

Ako odstrániť pleseň z látky a oblečenia?

Pleseň na oblečení je nielen nepríjemná na pohľad, ale môže spôsobiť aj zdravotné problémy. Pred použitím akýchkoľvek čistiacich prostriedkov vždy skontrolujte štítok na oblečení a postupujte podľa pokynov výrobcu.

 

High angle of eco-friendly cleaning brushes with baking soda and lemon
Image by Freepik

Ako odstrániť pleseň z látky?

 

  1. Ocot:
    1. Namočte oblečenie na niekoľko hodín alebo cez noc do bieleho octu.
    2. Potom oblečenie vyperte v práčke na najvyššiu možnú teplotu, ktorú látka znesie.
    3. Ocot nielenže odstráni pleseň, ale tiež neutralizuje nepríjemný zápach.
  2. Peroxid vodíka:
    1. Zmiešajte peroxid vodíka s vodou v pomere 1:3.
    2. Naneste roztok na plesnivé miesta a nechajte pôsobiť niekoľko minút.
    3. Potom oblečenie vyperte.
    4. Tento spôsob je vhodný najmä na biele tkaniny.
  3. Sóda bikarbóna:
    1. Zmiešajte sódu bikarbónu s vodou a vytvorte pastu.
    2. Naneste pastu na plesnivé miesta a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.
    3. Potom oblečenie vyperte.
  4. Borax:
    1. Rozpustite borax vo vode podľa návodu na obale.
    2. Namočte plesnivé oblečenie do roztoku a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.
    3. Potom oblečenie vyperte.
  5. Slnečné svetlo: Po praní nechajte oblečenie sušiť vonku na priamom slnku, ktoré má prirodzené antibakteriálne účinky.
  6. Pretrvávajúca pleseň: Ak pleseň neodstránite úplne, môžete použiť špeciálne čistiace prostriedky proti plesniam dostupné v drogériách. Vždy si však najprv overte, či je čistič vhodný pre konkrétny typ látky.

Ako odstrániť pleseň z čalúnenia?

Odstránenie plesne z čalúnenia môže byť náročné, ale nie nemožné. Dôležité je konať rýchlo, pretože pleseň sa šíri veľmi rýchlo a môže preniknúť hlboko do materiálu.

 

  1. Kontrola: Pred začatím čistenia skontrolujte nielen čalúnenie, ale aj rám vášho nábytku, aby ste sa uistili, že poškodenie nie je rozsiahle. Ak áno, pravdepodobne vám neostane iné, ako sedačku či iný čalúnený nábytok nahradiť novým.
  2. Vysávanie: Pomocou HEPA vysávača odstráňte povrchovú pleseň z čalúnenia. Uistite sa, že vysávač má filter na zadržiavanie spór plesní.
  3. Príprava čistiaceho roztoku: Môžete použiť roztok vody a bieleho octu (v pomere 1:1) alebo roztok na báze vody a saponátu. Pripravte si aj roztok s vodou a jedlou sódou, ktorý pôsobí protiplesňovo.
  4. Špecializované čistiace prostriedky: V obchodoch nájdete špeciálne čistiace prostriedky proti plesniam určené na čalúnenie. Dôkladne si prečítajte návod na použitie.
  5. Aplikácia: Navlhčite čistú handričku roztokom a jemne utrite postihnuté miesta. Nepoužívajte nadmerné množstvo vody, aby ste sedačku či kreslo nepremočili a nezhoršili situáciu.
  6. Sušenie: Po čistení nechajte čalúnenie dôkladne vyschnúť na vzduchu. Ak je to možné, preneste čalúnený nábytok na slnko, kde slnečné lúče pomôžu zničiť zvyšné spóry plesne.
  7. Prevencia: Ak sa pleseň opakuje, zvážte zlepšenie ventilácie v miestnosti a použite odvlhčovač vzduchu, aby ste udržali nízku úroveň vlhkosti.

Pleseň v domácnosti: Kedy zavolať odborníkov?

Pleseň v domácnosti je nepríjemný a potenciálne zdraviu škodlivý problém. Môže sa objaviť v rôznych častiach domu, najčastejšie vo vlhkých priestoroch ako kúpeľňa, kuchyňa, alebo v miestach s nedostatočným vetraním. Existuje niekoľko príčin, vrátane nadmernej vlhkosti, nedostatočného vetrania, nedostatočnej alebo nesprávne vykonanej izolácii strechy a okien a pod.

 

Zaujímavosť: Poznáte ekologické hľadisko pri výrobe striech, strešných krytín a ekologické výhody plechovej strechy?

 

Kedy je čas zavolať odborníkov? Aj keď sa môžete pokúsiť odstrániť menšie plesňové škvrny sami, v niektorých prípadoch je nevyhnutné zavolať odborníkov, napríklad vtedy, ak sa pleseň rozšírila na steny, strop alebo iné veľké plochy.

Person in white chemical protection suit doing disinfection of public areas to stop spraying highly contagious corona virus

Image by Freepik

 

Pokúsili ste sa odstrániť pleseň svojpomocne, no stále sa vracia? To môže znamenať, že problém je hlbší a vyžaduje si odbornú pomoc. Pomoc profesionálov oceníte aj vtedy, ak máte alergie, astmu alebo iné zdravotné problémy, ktoré sa zhoršujú v dôsledku plesne.

 

Ak si nie ste istí, aký typ plesne máte alebo ako ju správne odstrániť, aby ste predišli ďalšiemu šíreniu, obráťte sa na odborníkov. Pomôžu vám aj vtedy, ak sa pleseň nachádza na ťažko dostupných miestach, ako sú podkrovia alebo priestory za stenami. Odborníci majú špeciálne nástroje a vybavenie na jej odstránenie.

 

Prečo volať odborníkov?

 

  • Odstránenie príčiny: Odborníci dokážu identifikovať príčinu vzniku plesne a odstrániť ju. Môže to zahŕňať opravu poškodených potrubí, zlepšenie ventilácie alebo zateplenie.
  • Špecializované nástroje a vybavenie: Odborníci majú k dispozícii špeciálne nástroje a vybavenie na odstránenie plesne, ktoré sú účinnejšie ako bežné domáce prostriedky.
  • Bezpečnosť: Odstránenie plesne môže byť nebezpečné, ak sa nedodržiavajú správne bezpečnostné opatrenia. Odborníci sú vyškolení na prácu s plesňou a vedia, ako sa chrániť pred jej škodlivými účinkami.

 

Ak sa rozhodnete zavolať odborníkov, uistite sa, že si vyberiete spoľahlivú spoločnosť s dobrými referenciami.

Preventívne opatrenia

Plesne môžu v domácnosti spôsobiť rôzne zdravotné problémy a poškodenia majetku. Tu je niekoľko preventívnych opatrení, ktoré môžete zaviesť na ich prevenciu:

  •  Kontrola vlhkosti: Udržujte vlhkosť vzduchu v bytových priestoroch na úrovni medzi 30-50%. Používajte odvlhčovače vzduchu v závislosti od podmienok.

  • Vetranie: Zaistite dobré vetranie v miestnostiach, najmä v kúpeľniach a kuchyniach. Otvárajte okná a dvere, aby ste zabezpečili cirkuláciu vzduchu. Na dostatočnú cirkuláciu vzduchu myslite už pri výstavbe či rekonštrukcii rodinného domu.

    a red brick building with white windows and shutters
    Image by Unsplash

 

Mohlo by sa hodiť: Spoznajte výhody stavebných puzdier na posuvné dvere.

  • Rýchle vysušenie: Ak sa niečo namočí (tkaniny, podlahy, steny), snažte sa to čo najskôr vysušiť. Mokré materiály sú ideálnym prostredím pre plesne.
  • Údržba a opravy: Pravidelne kontrolujte a opravujte problémy so strechou, oknami, potrubím a inými miestami, kde by mohlo dochádzať k únikom vody.
  • Používanie izolačných materiálov: Na miestach s vysokou vlhkosťou (napr. kúpeľne) používajte vodoodolné farby a izolačné materiály.
  • Odstraňovanie kondenzácie: Zabezpečte, aby sa v domácnosti nezhromažďovala kondenzácia, napríklad inštalovaním ventilátorov do kúpeľní a kuchýň. Pri varení používajte digestor. Bielizeň sušte vonku alebo v dobre vetranej miestnosti.
  • Údržba klimatizácie: Udržujte klimatizačné jednotky a filtre v čistote a v dobrom stave. Zanedbaná klimatizácia môže byť zdrojom plesní.
  • Časté čistenie: Pravidelne upratujte a čistite rôzne povrchy v domácnosti, najmä v kúpeľniach, kuchyniach a iných vlhkých oblastiach.
  • Skladovanie potravín: Udržujte potraviny v suchu a vyhnite sa ich dlhodobému skladovaniu v mokrých alebo vlhkých oblastiach.

  • Monitorovanie problémových oblastí: Pravidelne kontrolujte miesta, kde sa plesne najčastejšie objavujú, ako sú rohy miestností, oblasti okolo okien a stropov.

  • Pestovanie rastlín s mierou: Ak máte doma rastliny, dávajte pozor na množstvo vody, ktoré im dávate, a snažte sa zabrániť, aby zemina bola príliš vlhká.

Na záver

Zbavili ste sa plesní? Výborne! Nezabúdajte však na prevenciu. Pravidelne vetrajte miestnosti, sledujte vlhkosť a odstráňte či opravte všetky zdroje vlhkosti. Ak si s odstraňovaním plesní neviete rady, neváhajte kontaktovať odborníka.

 

Plesne môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, od alergií až po vážnejšie ochorenia dýchacích ciest. Preto je dôležité konať rýchlo. Dodržujte naše rady a zabezpečte si zdravé bývanie bez obáv z plesní.

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

 

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

 

Autor: Eva Dedinská, Skúsená SEO copywriterka a autorka 9 kníh