Tento ostrov je ešte zelenší ako ostatné - Zelený ostrov a koraly pri Austrálii

Veľká koralová bariéra


Východne od pobrežia Austrálie leží v tropickom mori Veľká koralová bariéra. Spolu s Mount Everestom a Viktóriinmi vodopádmi patrí medzi dnešných sedem prírodných divov sveta. Dĺžka 2000 kilometrov z nej robí najväčší koralový útes na svete, ktorý údajne možno vidieť z vesmíru. Prírodný útvar vytvorili malé živočíchy s tvrdou schránkou – koraly.

Žijú v kolóniách a keďže sa ich zvápenatelé schránky ukladajú stále na seba, vytvárajú jeden celok. Obrastajú ich riasy krásnych farieb, tie sú zase potravou pre obrovské množstvo rýb a ďalších živočíchov. Bohatý podmorský život v okolí koralov je vždy vyhľadávaným rajom pre potápačov.

great barrier reef 3

Oblasť Cairns v Austrálii

Tropická oblasť Cairns leží na severovýchode Austrálie v štáte Queensland a je vstupnou bránou pre všetkých, ktorí smerujú k Veľkej koralovej bariére. V jej okolí sa nachádzajú národné parky a mnoho jazier. Prví obyvatelia tejto oblasti boli austrálski aborigíni  Kuku Yalanji, ktorých pôvod siaha až 50 000 rokov do histórie.

Prales Daintree - najstarší prales na svete

Národný park Daintree v oblasti Cairns na austrálskom východnom pobreží skrýva rôznorodú prírodu - nájdete tu horský dažďový prales, rokliny a aj pláže. Zahŕňa prales Daintree, ktorý je najstarším pralesom na svete. Okrem početných turistických chodníkov sa v priamo v parku nachádza aj ubytovanie. Je domovom veľkého počtu žiab, plazov aj vačkovcov, medzi nimi Kengury stromovej. Ide o druh kengury, ktorá je prispôsobená na lezenie po strome. 

Kazuár prilbový je krásne sfarbený nelietavý vták žijúci v hustých pralesoch Austrálie a Novej Guinei a svojim vzhľadom pripomína pštrosa. Typická je pre neho hnedá “prilba”, modrá tvár a krk. Aj vďaka nemu sa táto oblasť radí medzi významné vtáčie územia. V tomto národnom parku navyše žije väčšina netopierov a motýľov celej Austrálie.


daintree-dazdovy-prales-cairns-velka-koralova-bariera-australiajpg

Mesto Cairns v Austrálii

Mesto Cairns je centrom tejto oblasti. Vzniklo na mieste rybárskej osady. Dovtedy sa toto územie volalo podľa celého zálivu a to Trinity Bay. Európske osídlenie tu vzniklo okolo roku 1860, keď boli smerom na sever objavené ložiská zlata. 

Neskôr sa tu so stúpajúcou popularitou Veľkej koralovej bariéry v 70. rokoch rozrastal cestovný ruch. Promenáda dlhá 2,5 kilometra existuje už od založenia mesta a miestni aj turisti tu nájdu zeleň, detské ihriská a aj reštaurácie a bary. Plavcov poteší veľká umelo vytvorená lagúna naplnená slanou vodou.


cairns-australia-velka-koralova-barierajpg

cairns-laguna-velka-koralova-barierajpg



Zelený ostrov (Green Island)


Obrovskú koralovú reťaz východne od oblasti Cairns obklopuje plytké more a malé ostrovčeky, medzi nimi aj Zelený ostrov. Jeho povrch vznikol približne pred 6000 rokmi z nahromadeného piesku, rozbitých mušlí a úlomkov, ktoré sem vyplavila voda od koralového útesu. Za priaznivých podmienok všetko spevnelo do jedného celku...

Cesta z mesta Cairns na Zelený ostrov zaberie malou loďou približne 45 minút. Je obklopený koralovými útesmi a tento ostrov je jedným z najpopulárnejších miest pri návšteve Veľkej koralovej bariéry. Potápači si prídu na svoje pri objavovaní podmorského života pri útesoch. Tie sú domovom korytnačiek aj stoviek druhov koralov. V tejto tropickej oblasti žijú aj žraloky.  


zeleny-ostrov-koralova-barierajpg

Odkiaľ pochádza názov Zelený ostrov?


Obvod malého kúsku pevniny ležiacej v mori je menej ako dva kilometre. Aj keď celé vnútrozemie pokrýva prales, s názvom Zeleného ostrova prekvapivo nesúvisí. Pomenoval ho James Cook podľa astronóma na palube lode – bol ním Charles Green (z angličtiny zelený). Pomenovať objavené miesto po lodnom astronómovi bolo v tom čase zaužívanou tradíciou. Britský kapitán Cook, preslávený práve objavmi v južnej časti Tichého oceánu, sa na ostrov doplavil v roku 1770 počas svojej prvej cesty do Austrálie a na Nový Zéland.

coral reef

Ako vznikne koralový ostrov?


Koralové ostrovy vznikajú na vrchole už existujúcich koralových útesov. Tvorí ich nahromadený piesok, úlomky schránok koralov, rozbité mušle a iné zvyšky útesov. Vlny toto všetko nahromadia na záveternú, pokojnú stranu útesu. Za vhodných podmienok sa takto vyformuje koralový ostrov. Na ostrov začnú prilietavať vtáky a vlny doplavia semienka rastlín. Postupne vznikne na ostrove rôznorodý život.

Podnebie na ostrove


Zelený ostrov má tropické podnebie s obdobím dažďov od januára do marca. Cez zimu (naše leto) je priemerná teplota medzi 19°C - 23°C. V letných mesiacoch (naša zima) teplota dosahuje 24°C - 31°C.

Zelený ostrov a ochrana prírody


korytnacka-velka-koralova-barierajpg

Tento ostrov s výnimočnou prírodou patrí pod tri ochranné pásma a to:
  • Národný park
    Národný park s názvom Green Island National Park je od roku 1937 chránené územie, ktoré zahŕňa celý Zelený ostrov. Na ostrove je napríklad zakázané kempovať. Dá sa tu však prespať v rezorte, ktorý bol vybudovaný krátko po vzniku Národného parku. Trasa dlhá jeden kilometer vedie cez prales až na pláž. 

  • Great Barrier Reef Marine Park
    Great Barrier Reef Marine Park je ochranné pásmo, do ktorého patrí časť Veľkej koralovej bariéry a zahŕňa tiež Zelený ostrov. Chytanie rýb v tejto oblasti je prísne regulované. Trasy pre lode sú tiež upravené tak, aby sa vyhli citlivým oblastiam morského ekosystému.

  • UNESCO
    Zelený ostrov a priľahlé koralové útesy sú súčasťou Veľkej koralovej bariéry, ktorá je zahrnutá na zozname svetového dedičstva UNESCO. Cez 2000 kilometrov dlhý útes bol zaradený na zoznam UNESCO v roku 1981 pre jeho prírodnú a vedeckú hodnotu.

Krokodíl Cassius - návšteva centra

V centre Marineland Melanesia Crocodile Habitat na Zelenom ostrove neďaleko Cairns môžete vidieť krokodíla druhu Cassius. Ide o najväčšieho krokodíla žijúceho v zajatí. Rodinný podnik tu založili v šesťdesiatych rokoch a nájdete tu desiatky krokodílov, ale aj akváriá s koralmi, korytnačkami a rybami.

Do tohto centra sa dostanú napríklad aj tie krokodíly, ktoré ohrozujú lode aj ľudí v tejto oblasti a dostanú tak bezpečný domov. Majitelia sú zároveň zberateľmi vyrezávaných predmetov od domorodých obyvateľov a ich obdivuhodná zbierka je v centre tiež vystavená. 

cassius-australia-krokodiljpg

Zvieratá a rastliny


Kvôli ochrane vzácnej prírody sa môžu na ostrove používať iba povolené typy chemikálií. Tie zväčša neobsahujú toxické látky a skladujú sa v špeciálnych nádobách, ktoré zabránia ich úniku. Na malom kúsku zeme sa o domov delí až 120 druhov rastlín. Tie, ktoré rastú popri pieskovej pláži sú prispôsobené suchej pôde, ale len o kúsok ďalej nájdeme hustú vegetáciu typickú pre prales.

Egret

Medzi riasami sa pri brehu schovávajú hlavne mladé rybičky, ale aj veľké korytnačky, ktoré sa vodnými rastlinami živia. Ostrov je tiež vyhľadávaným miestom vtákov, ktoré si oddýchnu a doplnia sily počas sťahovania. Nájdu sa ale aj také druhy, ktoré na tropickom ostrove pravidelne hniezdia.