Tichý svet pod vodou – Korytnačky a záchranné centrum v Austrálii

Na pobreží tropického ostrova Fitzroy Island pri Austrálii sa nachádza budova rehabilitačného centra pre morské korytnačky. Okolo žltej steny s veľkou kreslenou korytnačkou prejdú denne desiatky dobrovoľníkov a tiež turistov, ktorí sa sem prídu na dočasne umiestnené korytnačky pozrieť. Je pravdepodobné, že korytnačky, ktoré uvidia, budú už o necelý rok plávať späť v oceáne.


zachranna-stanica-autralia-korytnacky-ekologicke-cistiace-prostriedkyjpg

Pôvodná budova záchrannej stanice Cairns Turtle Rehabilitation Centre leží v meste Cairns na východe Austrálie, ktoré je presláveným rajom potápačov. Odtiaľto je to už iba kúsok k veľkej koralovej bariére s bohatým podmorským životom. V minulosti sem do miestnej atrakcie - podmorského akvária - začali ľudia z okolia donášať z útesu stále viac zranených korytnačiek. Tie sa často porania kvôli znečisteniu vody, napríklad zhltnutím odpadu alebo kusu plastovej tašky.


Keď bolo prípadov v akváriu stále viac, dvaja zamestnanci sa rozhodli založiť organizáciu pre ochranu korytnačiek. Tá funguje už viac ako 15 rokov a za ten čas sa rozšírila o novú stanicu na ostrove porastenom pralesom - Fitzroy Island, asi hodinu cesty loďou z Cairns. Keď sa zvieratá vyliečia, po dlhšej dobe ich pustia späť do vody v oceáne – tentokrát aj s prístrojom GPS na ich ďalšie pozorovanie. No zatiaľ čo sa korytnačky ponárajú do vody v plytkom bazéne záchranného centra, pohľadom na ne sa môžu kochať turisti na ostrove.

plaz-australia-svet-korytnaciek-ekoprostriedky-sk2jpg

Korytnačky

Korytnačky obývali Zem už v čase dinosaurov a prežili tak mnoho druhov, ktoré sa do dnešného dňa nezachovali. Sú ešte staršie ako hady a krokodíly a na svojich predkov sa veľmi podobajú.

Morské korytnačky


Morské korytnačky sú telom prispôsobené pohybu vo vode. Namiesto končatín majú štyri plutvy zakončené pazúrmi - s nimi sa posúvajú aj po brehu hlavne vtedy, keď kladú vajíčka do piesku. Majú plochý pancier, do ktorého nevedia vsunúť hlavu ani plutvy. Zdržiavajú sa pri tropických plážach, ale pri zháňaní stravy často prekročia aj viaceré oceány. Najväčšie z nich napríklad pravidelne putujú z pobrežia Japonska do Mexika a naspäť.


Suchozemské korytnačky


Suchozemské - nohy suchozemských korytnačiek sú okrúhle – prispôsobené životu na súši. Keď je slnko príliš vysoko, nohami si dokážu vykopať 
jamu v ktorej sa schladia. Ich pancier má tvar oblúka a narozdiel od morských korytnačiek do neho vedia vtiahnuť hlavu aj nohy.

Turtle

Sladkovodné korytnačky


Sladkovodné
- v rybníkoch a jazerách žijú sladkovodné korytnačky. Počas dňa zvyknú vyhľadávať teplé miesta na brehu vyhriate od slnka. Na plávanie im slúžia plávacie blany a rovnako ako suchozemské vedia vtiahnuť telo do panciera, aby sa ochránili pred nebezpečenstvom.

terrapin
unnamed - male logopng