Zámorské objavy: Kajmanie ostrovy a Kengurí ostrov

Kajmanie ostrovy


V slnkom zaliatom Karibiku sa medzi ostrovmi Jamajka a Kuba nachádzajú v mori ďalšie tri menšie ostrovy, Kajmanie. Spolu viac ako 50 000 obyvateľov žije v obklopení plytkej priezračnej vody – tá sem láka turistov z celého sveta. Spoločný názov exotických ostrovov pochádza z indiánskeho slova pre krokodílov, “Caimanas”, ktorí tu kedysi žili. Keď sa Britský námorný kapitán Francis Drake vrátil z cesty do Karibiku v roku 1586,  pre Európana neznáme plazy opísal ako veľké jašterice. Bol to práve Kajman, relatívne malý druh krokodíla žijúceho v strednej a južnej Amerike.

Caiman

Tieto ostrovy v Karibiku ale neobjavil on, ale Krištof Kolumbus počas svojej štvrtej cesty smerom do Ameriky. Keď dorazil k pieskovým plážam, netrvalo dlho kým zistil, že ľudia ostrovy neobývajú. Pekné tropické počasie si zato užívali okrem krokodílov aj iný obyvatelia - korytnačky. Na pobreží ich vraj videl tisíce. Tie tu žijú dodnes v hojnom počte a spolu s nimi rôzne druhy vtákov a malých plazov.

kajmanie-ostrovy-potapanie-ochrana-prirodyjpg

Kajmanie ostrovy, ktoré sú spolu tri, dnes spravuje Veľká Británia. Hlavným mestom je George Town. Dnes patria medzi najvyhľadávanejšie miesta potápačov a to aj vďaka kryštálovo čistej vode v ktorej objavujú kilometre koralového útesu. To však nie je všetko. Na okraji Kajmaních ostrovov s plytkými tyrkysovými plážami sa navyše nachádza priekopa, s obrovskou hĺbkou až okolo siedmych kilometrov. S prudkou zmenou výšky, tam kde sa stretávajú dve tektonické dosky, môžeme pozorovať dlhé podmorské steny. Popri nich sa potápači môžu potápať do ďalekej hĺbky a aj týmto je toto miesto jedinečné. Na okraji priekopy niekedy vznikajú podmorské zemetrasenia.



Kengurí ostrov


klokani-ostrov-australia-blog-ochrana-vodyjpg

Pred 15 000 rokmi bol ešte súčasťou južnej Austrálie, no od tej ho neskôr oddelila stúpajúca voda mora. Kamenné nástroje, ktoré sa na Kengurom ostrove (originálny názov Kangaroo Island) našli, dokazujú prítomnosť domorodých kmeňov - tie tu žili pravdepodobne ešte v dobe, keď bolo toto územie s dĺžkou 150 kilometrov spojené s pevninou. V roku 1802 k brehom aj so svojou posádkou doplával Matthew Flinders. Britská vláda ho sem vyslala, aby preskúmal čo všetko sa na jej teritóriu nachádza. Potom, ako kapitán zbadal veľké skupiny kengúr, ktoré tu dodnes žijú, dal neznámemu ostrovu meno kengurí. Skákajúcich bylinožravcov na ostrove nič neohrozuje a aj preto sa pohybujú pomalšie ako ich príbuzní v iných častiach Austrálie.

Snack time

Tento ostrov je známy výnimočnou faunou. Typické austrálske zvieratá tu navyše zahliadnete ľahko a to v ich prirodzenom prostredí. Sú nimi napríklad austrálske uškatce, ktoré môžu ležať priamo na pláži. Kengury zase zvyknú odpočívať v tieni stromov. Ježura austrálska sa tiež na ostrove pohybuje v hojnom počte, keďže podobne ako kengura tu nemá významného predátora. Veľká časť vody obklopujúcej ostrov sa nachádza v štyroch rôznych ochranných zónach. Je to preto, že okolie ostrova je domovom vzácneho podmorského života. Ak by ste raz mali šťastie, uvidíte aj skupiny delfínov, ktoré popri plážach putujú ďalej na šíre more.