Zachranná stanica pre tulene - pobrežie Baltského mora v Poľsku

Polostrov Hel        


Na severnom pobreží Polska leží polostrov Hel. Ten vytvára akýsi štít, ktorý chráni Gdanský záliv, v okolí mesta Gdansk, pred otvoreným Baltským morom. Pieskový polostrov má jedinečný tvar. Jediná cesta, ktorá spája všetky mestá na jeho území sa tiahne naprieč viac ako 30 kilometrov a po celej dĺžke ju v tesnej blízkosti obklopuje more z oboch strán. Na niektorých miestach dosahuje šírka polostrova iba 100-300 metrov. Dĺhý, úzky pás zeme tvorili kedysi malé ostrovčeky, tie sa pospájali do jedného celku pri poklese morskej hladiny. Neskôr bol celý pás spevnený cestou. Na samotnom cípe a zároveň poslednom meste na polostrove sa nachádza záchranná stanica pre pozorovanie a liečbu Tuleňa sivého.

polostrov-hel-polsko-blog-ochrana-prirodyjpg
                                                                                                                

Tuleň sivý


Vodný cicavec preferuje život v chladnejšom prostredí na severe Európy - Nórsko, Island, Baltské more alebo vo vzdialenejších kútoch zeme pri Grónsku a na západe Atlantického oceánu. Jeho telo je dokonale prispôsobené na život vo vode - štyri plutvy a klzký kožuch z neho robia rýchleho plavca. Aj keď dýcha pľúcami, dokáže sa ponoriť do hĺbky viac ako 100 metrov. Vďaka hrubej vrstve podkožného tuku výborne znáša aj nízke teploty. Tulene z vody vychádzajú zriedka, iba za určitým účelom a na súši, sa narozdiel od vody, pohybujú neobratne a pomaly. Tieto živočíchy vydávajú jedinečné zvuky, ktoré sa ozývajú v hĺbkach mora. Tie okrem iného slúžia na to, aby mláďa rozpoznalo svoju matku.

tulen-blog-ekologicke-prostriedky-cunovojpg

Existujú desiatky druhov tuleňov, pričom v Baltskom mori žijú tri druhy a jedným z nich je aj Tuleň sivý. Je o niečo väčší ako bežný tuleň a má odlišný tvar hlavy. Samček môže dorásť do dĺžky troch metrov a dosahuje váhu až 300 kg. Samička je o trochu menšia.



Záchranná stanica


Dlhá cesta na polostrove končí plážou posledného mestečka a hneď pri nej Vás privíta nápis Fokarium, odvodený z poľského slova "foka" - tuleň. Záchranná stanica otvorená od roku 1999 Vám za malý poplatok dovolí vstúpiť za bránu a pozrieť si z diaľky tulene, pre ktorých sa akvárium s morskou vodou stalo dočasným domovom, kým poputujú späť do mora. Nejedná sa však o komerčnú aktivitu. Vyzbierané vstupné je použité na starostlivosť o tulene, či už o mláďatá alebo zvieratá, ktoré sa zranili v mori a to veľa krát vplyvom človeka.


Uwaga! Foki Gryza (Pozor! Tulene hryzú)


Tulene späť do mora odplávajú aj so zariadením na sledovanie polohy. Zaznamená sa tak najčastejšia trasa, ktorou sa zvyknú vybrať a tiež oblasť, kde sa zdržiavajú. Tieto informácie budú ďalej nápomocné pri plánovaní chránených oblastí.